Wednesday, October 22, 2014

Ovseni hleb


Često mesim hleb, uvek  dve veknice, jedna je za mene, a drugu nekome poklonim ;)
Ovo je jedan od mojih načina pripreme domaćeg hleba.


Neophodni sastojci:
300 g ovsenog brašna
200 g crnog brašna
100 g oljuštenog ovsa (u zrnu)
20 g mekinja
20 g pšeničnih klica
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3,5 dl vode
10 g kvasca


Priprema:
U većoj posudi izmešati sve sastojke osim vode i kvasca i napraviti udubljenje. Kvasac razmutiti u malo vode, pa postepeno dodavati ostatak vode.
U udubljenje sipati razmućeni kvasac i umesiti testo.
Testo ostaviti u frižideru da prenoći.
Ujutru ga izvaditi i premesiti, pa ostaviti da se odmara oko pola sata, potom ga ponovo premesiti i ostaviti da se još malo odmori, 20-tak minuta.
Nakon toga napraviti veknice, ja sam od ove količine napravila 2 veknice.
Veknice staviti u pleh koji ste podmazali ili obložili papirom za pečenje i oistaviti na toplom mestom  pola sata, da hleb naraste.
Peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 30 minuta.



Čitala sam da je dobro da se stavi šerpica sa vodom u rernu kako bi se hleb orošavao i kako ne bi pucao. ja sam probala i ne dopada mi se.
Hleb mi bude nekako drugačiji, vlažniji, gnjecav.


Po meni je svako kiselo testo, tj. testo sa kvascem bolje i lepše kada polako fermentiše, raste.
Upravo zato volim da umesim testo na vreme, uveče, da se ono odmara dok i ja, pa da ga sutradan pečem ;)


Od ovog hleba, kao i od svih ostalih, možete praviti ukusne sendviče, posne i mrsne ;):
Evo jednog posnog:

I eto, ja to tako... Malo ovako, malo onako ;):

No comments:

Post a Comment