Monday, October 20, 2014

Nastanak šarenih medenjaka za decu iz Tekije


Moja prababa je bila licederka, pa što ne bih bila i ja ;)?!
Istorija se, izgleda, ponavlja!
S tim što sam ja sada po prvi put šarala medenjake. Za sve postoji prvi put, a drugi put će već biti bolji.
Šareni medenjaci, popularni tokom cele godine.



Neophodni sastojci:
200 g šećera
200 g maslaca
1 kašika meda
2 jajeta
1 kesica vanilin šećera
1 kesica začina za medenjake (10 g)
1 kašika kakao
500-600 g mekog crnog ili belog brašna (plus brašno za mešenje i razvijanje testa)

Za dekoraciju:
1 belance
200-250 g šećera u prahu
kašičica soka od limuna
prehrambene boje po potrebi


Priprema:
Umutiti maslac i šećer, pa dodati jaja, med i vanilin šećer.
Smesu dobro sjedniti. Potom dodati brašno, kakao i začin za medenjake i umesiti glatko testo.
Tokom mešenja, dodavati brašno kako se testo ne bi lepilo.
Testo uviti u kesu ili samolepljivu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru oko sat vremena.
Testo razvijte željene debljine, ali savetujem da ne razvijate jako tanko.
Ja sam ga razvijala oko 6-7 mm debljine.
Seći željene oblike i ređati u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.
Obavezno ostavljati dosta prostora između medenjaka kako se ne bi zalepili tokom pečenja.
Ja sam ih pekla 15-tak minuta na 170 stepeni.
Vi ih, naravno, pecite koliko želite. Ako ih pečete kraće, oni će biti mekši.
To je stvar ukusa i potrebe. Moji  putuju, pa sam ih malo jače ispekla kako se ne bi mrvili.



Za dekoraciju izmešajte šećer u prahu i belance uz dodatak limunovog soka. Nemojte mutiti već mešajte viljuškom je savet mnogih.
Slušala sam savete da se ne muti mikserom i tako uradila prvi i drugi put, ali treća-sreća-mućenje mikserom.
Mislim da je čak i bolje.
Te priče koje kruže da ne treba mutiti mikserom verovatno datiraju iz prošlosti iz vremena kada mikseri nisu postojali.
Ali, ipak neka svako radi onako kako smatra da treba i kako mu odgovara.
Moj savet je da smesu za dekoraciju (zove se još i rojal masa, royal icing ili kraljevska glazura) ostavite da malo odstoji pre upotrebe jer će vam šare lepše izgledati, neće se razlivati.
Naravno, željenu gustinu rojal mase odredićete dodavanjem ili oduzimanjem šećera. Količina šećera svakako zavisi i od veličine belanceta.
Ja sam sve ovo radila prvi put i nije strašno, samo što sam se malo zbunila, pa sam prvo stavila običan šećer, oko 100 g, a potom šećer u prahu.
Koristila sma kesice za zamrzivač-prvo sam sipala smesu u kesu, lagano je rukom približila jednom uglu, pa vrh kesice odsekla makazama. Ukoliko želite da vam šare budu deblje, odsecite veći deo kese, obrnuto važi za tanje šare.
Ukoliko medenjake želite da dekorišete u više boja, moj savet je da odmah podelite smesu, da je obojite i da svaku boju sipatu u drugu kesicu.
Na taj način ćete sprečiti sušenje mase i stvaranje korice na površini.




Većina medenjaka otišla je u Tekiju u okviru humanitarne akcije "Pomoć poplavljenima u istočnoj Srbiji" koja je organizovana od strane Dubravke Belogrlić.


Humanitarna pomoć je podeljena deci iz osnovne škole. A oko prikupljanja pomoći i dostavljanja iste, angažovao se Marko Šijan.



Svi koji su zaintersovani da učestvuju u ovoj humanitranoj akciji, mogu nam se javiti.

Deci s ljubavlju



No comments:

Post a Comment