Verovatno će mnogi od vas reći kako sam najslađe ostavila za kraj, ali nije do mene, tako se potrefilo.
Postove sam radila hronološki, kako su predavanja održavana. Nije sve bilo po navedenom redosledu što svakako ne umanjuje kvalitet istih.
"Elena Mihajlovna Šućkova jedna je od najuticajnijih dama na svetskoj kulinarskoj sceni još od davne 1975. godine. Danas je članica borda „Interregionalne asocijacije ruskih kuvara“ i osnivač i direktor prestižne moskovske poslastičarske akademije „Korkunov“.
Tokom svoje impresivne karijere Elena je bila pobednica Svetskog šampionata u kuvanju u Luksemburgu i pobednica Gastro Olimpijade održane u Efrurtu.
Srpska asocijacija kuvara je ovoj vrsnoj kuvarici dodelila prestižno MAK priznanje, dok su joj Ukrajinska kulinarska federacija i Federacija kuvara Rusije uručili Orden časti. Njen rad sertifikovan je od strane Svetske asocijacije kuvara.
I pored stalnih učešća u takmičenjima, medijskim nastupima i vođenja akademije, Elena ima dovoljno vremena za ono, što i sama ističe kao najbitnije u njenom životu – humanitarni rad.
Ova dama tako već pet godina za redom organizuje humanitarno gastro-takmičenje, čiji su prihodi usmereni na pomoć deci iz Rostova, bez roditeljskog staranja.
Autor je 14 kuvara i knjiga o gastronomiji.
Njeni studenti su pobednici i zapaženi takmičari brojnih svetskih takmičenja u oblasti kulinarstva."
A najuspešniji takmičar u klasi poslastičara na Balkan Culinary Cup-u dobio je obuku u moskovskoj školi čokolade Elene Šućkove.
Tokom ovog Master Class-a najbolja čokolatijerka na svetu nam je pripremila dva čokoladna deserta pripremljena od sastojaka koji su se tu našli.
U pitanju su dva musa koja se sastoje od raznih čokolada, slatke pavlke. keksa, voća...
Probala sam oba i zaista su bili ukusni:
Kraljica čokolade kolača, kako je nazivaju, nam je poručila da treba da jedemo čokoladu jer ćemo od nje biti lepi i srećni.
Takođe je pitala da li u sali postoji neko ko ne voli čokoladu, niko se nije oglasio na njeno zadovoljstvo.
Za njene specijalitete nemam precizan recept.
Ali svako od vas nešto od toga može pripremiti kod kuće bez straha i panike od neuspeha.
Recepti su vrlo jednostavni.
Ja nešto tog tipa zovem: smuti, pa prospi.
Ali naravno, morate biti maštoviti prilikom stvaranja ukusa, kombinovanja sastojaka i znati osnovna pravila igre.
S obzirom da se mus služi u čašama ili činijicama, i ako vam ne uspe, nije smak sveta.
Osnova je uvek genache krem u kombinaciji sa čokoladnim biskvitom koji je Elena ovom prilikom zamenila plazma keksom.
Čokoladni biskvit, kaže Elena, možete pripremiti od 4 jajeta, 100 g šećera, 100 g brašna, 20 g rastopljene čokolade (čokoladu možete zameniti kakaom) i 20-30 g rastopljenog maslaca.
Svako od nas ima svoj recept po kom priprema biskvitna testa tako da ga možete slobodno koristiti za ove museve.
Genache krem se priprema od čokolade i slatke pavlake u odnosu 1:1, a u pripremljen krem možete dodati umućenu slatku pavlaku kako biste dobili kremastiju teksturu.
Znači, u ovom slučaju pustite mašti na volju.
Elena je koristila i karamelizovane bademe, koje je samlela u blenderu.
Takođe, za jedan mus je napravila sos od narandže i to tako što je skuvala proizvoljne količine narandže i šećera, potom je smesu zgusnula mešavinom gustina i slatke pavlake, a nakon toga je sve izblendirala.
Jedan mus je dekorisala svežim malinama i listovima nane, a drugi struganom čokoladom i kakaom.
Bitno je da koristite providne čaše kako bi se videli slojevi.
Na dno čaše možete sipati neki voćni sos, pa dodati komadiće biskiva, pa sipati ganaš, zaim karamelizovane bademe, za penasti krem od mešavine genache-a i umućene slatke pavlake...
Za pripremu ganache krema možete koristiti crnu čokoladu, mlečnu ili belu, po vašem izboru i ukusu.
Na sličan način možete napraviti i tortu, preko pečenog biskvita možete sipati ganache, pa premazati umućenu slaku pavlaku, pa preliti čokoladnom glazurom.
Biskvit možete, po ukusu i želju, poprskati kafom, rumom ili nekim voćnim sirupom.
"Čokoladna kraljica" je koristila začine poput: đumbira, narandžine kore, nescafe, karamele... kako bi poboljšala ukus svojih delicija.
Vrlo je pristupačna i ljubazna.
Obožavam njihov melodičan i inspirativan jezik, kao i njihovu kulturu.
Skoro svaku reč sam razumela, a posebno mi se dopalo što često koristi "ćut, ćut" (ЧУТЬ ЧУТЬ) što znači "malo".
Malo ovoga, malo onoga i eto sjajne poslastice.
Svi Rusi koje sam upoznala su jako srdačni i pristupačni i radujem se svakom njihovom dolasku.
Takvi su verovatno zato što jedu puno čokolade.
Imala sam priliku da pripremam svoje specijalitete Rusima, ali nikada nisam bila u Rusiji.
Probala sam njihovedelicije koje su donosili specijalno za mene.
Prvom prilikom, kada odem u Moskvu, posetiću Eleninu poslastičarsku akademiju i preneću vam svoje utiske.
Summa summarum:
Gastro Fest je sjajno mesto za sve ljubitelje hrane (za profesionalce, ali i one koji to nisu) bilo da su u pitanju slatkiši ili slaniši.
Tamo su bile viđene mnoge poznate ličnosti iz sveta kulinarstva i poslastičarstva, ali takođe i iz sveta gastro blogera.
A ja ni one najpoznatije nisam prepoznala. Što bi moja drugarica rekla: "Dobroooo, tebi je oprošteno ;)".
Neki od nas su došli da bi nešto naučili, a neki da bi bili viđeni i pominjani.
Sve u svemu, za nekoga sve, za svakoga po nešto.
A od najboljih najbolje!
Oчень хорошо ;)
Čokoladni pozdrav ;)
Tokom ovog Master Class-a najbolja čokolatijerka na svetu nam je pripremila dva čokoladna deserta pripremljena od sastojaka koji su se tu našli.
U pitanju su dva musa koja se sastoje od raznih čokolada, slatke pavlke. keksa, voća...
Probala sam oba i zaista su bili ukusni:
Takođe je pitala da li u sali postoji neko ko ne voli čokoladu, niko se nije oglasio na njeno zadovoljstvo.
Za njene specijalitete nemam precizan recept.
Ali svako od vas nešto od toga može pripremiti kod kuće bez straha i panike od neuspeha.
Recepti su vrlo jednostavni.
Ja nešto tog tipa zovem: smuti, pa prospi.
Ali naravno, morate biti maštoviti prilikom stvaranja ukusa, kombinovanja sastojaka i znati osnovna pravila igre.
S obzirom da se mus služi u čašama ili činijicama, i ako vam ne uspe, nije smak sveta.
Osnova je uvek genache krem u kombinaciji sa čokoladnim biskvitom koji je Elena ovom prilikom zamenila plazma keksom.
Čokoladni biskvit, kaže Elena, možete pripremiti od 4 jajeta, 100 g šećera, 100 g brašna, 20 g rastopljene čokolade (čokoladu možete zameniti kakaom) i 20-30 g rastopljenog maslaca.
Svako od nas ima svoj recept po kom priprema biskvitna testa tako da ga možete slobodno koristiti za ove museve.
Genache krem se priprema od čokolade i slatke pavlake u odnosu 1:1, a u pripremljen krem možete dodati umućenu slatku pavlaku kako biste dobili kremastiju teksturu.
Znači, u ovom slučaju pustite mašti na volju.
Elena je koristila i karamelizovane bademe, koje je samlela u blenderu.
Takođe, za jedan mus je napravila sos od narandže i to tako što je skuvala proizvoljne količine narandže i šećera, potom je smesu zgusnula mešavinom gustina i slatke pavlake, a nakon toga je sve izblendirala.
Jedan mus je dekorisala svežim malinama i listovima nane, a drugi struganom čokoladom i kakaom.
Bitno je da koristite providne čaše kako bi se videli slojevi.
U ovim časama se ne vide najbolje redovi, ali potrudila sam se da fotografišem što sam bolje mogla.
Ovaj mus je dekorisan kuglom sladoleda koji se istopio i počeo da mi curi niz ruku.
Na dno čaše možete sipati neki voćni sos, pa dodati komadiće biskiva, pa sipati ganaš, zaim karamelizovane bademe, za penasti krem od mešavine genache-a i umućene slatke pavlake...
Za pripremu ganache krema možete koristiti crnu čokoladu, mlečnu ili belu, po vašem izboru i ukusu.
Na sličan način možete napraviti i tortu, preko pečenog biskvita možete sipati ganache, pa premazati umućenu slaku pavlaku, pa preliti čokoladnom glazurom.
Biskvit možete, po ukusu i želju, poprskati kafom, rumom ili nekim voćnim sirupom.
"Čokoladna kraljica" je koristila začine poput: đumbira, narandžine kore, nescafe, karamele... kako bi poboljšala ukus svojih delicija.
Vrlo je pristupačna i ljubazna.
Obožavam njihov melodičan i inspirativan jezik, kao i njihovu kulturu.
Skoro svaku reč sam razumela, a posebno mi se dopalo što često koristi "ćut, ćut" (ЧУТЬ ЧУТЬ) što znači "malo".
Malo ovoga, malo onoga i eto sjajne poslastice.
Svi Rusi koje sam upoznala su jako srdačni i pristupačni i radujem se svakom njihovom dolasku.
Takvi su verovatno zato što jedu puno čokolade.
Imala sam priliku da pripremam svoje specijalitete Rusima, ali nikada nisam bila u Rusiji.
Probala sam njihovedelicije koje su donosili specijalno za mene.
Prvom prilikom, kada odem u Moskvu, posetiću Eleninu poslastičarsku akademiju i preneću vam svoje utiske.
Summa summarum:
Gastro Fest je sjajno mesto za sve ljubitelje hrane (za profesionalce, ali i one koji to nisu) bilo da su u pitanju slatkiši ili slaniši.
Tamo su bile viđene mnoge poznate ličnosti iz sveta kulinarstva i poslastičarstva, ali takođe i iz sveta gastro blogera.
A ja ni one najpoznatije nisam prepoznala. Što bi moja drugarica rekla: "Dobroooo, tebi je oprošteno ;)".
Neki od nas su došli da bi nešto naučili, a neki da bi bili viđeni i pominjani.
Sve u svemu, za nekoga sve, za svakoga po nešto.
A od najboljih najbolje!
Oчень хорошо ;)
Čokoladni pozdrav ;)
Sjajno. Uradila sam intervju sa njom, divna žena... i vrlo rado ću ovaj tekst linkovati kada objavim intervju. Naravno, uz tvoju odzvolu.
ReplyDeleteHvala ;). Može, naravno ;)! Divna žena ;)! Nisam uspela da propratim sva dešavanja, ali ono što sam pratila, pratila sam pažljivo i do kraja ;)
Delete