Gastronomski
hepening-promocija magazina “Jamie” za srpsko i hrvatsko tržište održana je u
okviru manifestacije “Great British Weekend” u Mixer House-u u Beogradu 13.09.2014. godine u 13h.
Organizator
manifestacije bila je Britanska ambasada.
Na manifestaciji
je promovisana hrana i kultura Ujedinjenog kraljevstva, a posebna pažnja
posvećena je pivu.
Izdavač
magazina je Color Press Grupa. Ja sam bila gost na promociji kao jedna od
njihovih aktivnih domaćica.
Prvo je bio
plan da učestvujem u pripremanju hrane za goste promocije po Džejmijevim
receptima, rame uz rame sa poznatim beogradskim kuvarima, ali na kraju sam bila
samo degustator.
Jela su pripremali sledeći kuvari: Zoran Ranković, Mladen Ranković i Raša-Vatrenka.
Pored kuvara, bili su
prisutni mnogi fotografi, novinari, urednici kao i poznate ličnosti:
Prvi broj
magazina biće u prodaji od prvog oktobra, a
cena će biti 300 dinara.
Magazin će
izlaziti dvomesečno.
Urednica
srpskog izdanja, Ženja Aćimović, je izjavila da će u magazinu pored recepata biti putopisi Džejmijevih
kuvara kao i lifestyle sadržaj.
Kada je u
pitanju dekoracija hrane, Džejmi je zagovornik rustičnog stila.
Od posluženja
su bila dva slana jela i dve vrste kolača-žuti (od limuna) i crni (od čokolade).
Krećem od kraja-od
najslađeg i glasam za crni kolač:
Koliko sam
shvatila, kolači nisu pripremani po Džejmijevim receptima već je kuvar dobio
temu: orašasti plodovi-jedan pečen, drugi nepečen.
Bilo kako
bilo, lepo sam se zasladila orašastim plodovima umotanim u ukusnu smesu od kvalitetne čokolade.
Za ljubitelje čokolade, ovo je pravi izbor. Svaki dodatni komentar bi bio suvišan.
Žuti kolač je takođe
napravljem od orašastih plodova od kojih su bile zastupljene pistacije
„zarobljene“ u čvrsti biskvit sa aromom limuna.
Kolač je bio
preliven mešavinom grčkog tipa jogurta i meda. Posle par minuta ubeđivanja da
žuti kolač nije pravi bez preliva, uspela sam da ga dobijem onakvog kakvog sam
tražila-bez preliva od jogurta.
Po meni, kolač se može slobodno poslužiti bez preliva.
Podseća me na
neki božićni, suvi, kolač koji može da se čuva danima u limenim kutijama, a koju
kada otvorite, miriše na zimu i praznike.
Svemu u svemu, tradicionalan kolač sa dozom slobode kombinovanja ukusa.
Od slanih
jela, kuvari su pripremali: pirinač sa mlevenom jagnjetinom, pireom od paradajza
i svežim bosiljkom kao i jelo od patlidžana sa garam mašalom, kokosom i... Nisam uspela da zapamtim sve sastojke.
Sve su u
svemu, obzirom da sam vegetarijanac, prvo jelo sam gustirala pogledom:
Do drugog jela, na moju žalost, nisam uspela da stignem, čak ni da ga fotografišem, jer je ili pripremljena mala
količina ili su gosti bili gladni.
Posebno mi je
žao što nisam učestvovala u pripremi istog obzirom da je jelo bilo
vegetarijansko i egzotično.
Džejmi i patlidžan su me inspirisali tako da već sutra možete da očekujete moju preporuku na temu patlidžana.
Tokom
promocije, nazdravljali smo vinima
vinarije Temet.
A na kraju
promocije, ostale su prazne čaše i tanjiri...

Summa
summarum-za nekoga sve, za svakoga po nešto. A za mene-kolači i vino.
Dok ne izađe
prvi broj Džejmijevog magazina, pripremajte hranu tražeći inspiraciju u mojim receptima.
Više fotografija sa promocije, pogledajte
klikom OVDE.
Vaša Domaćica.
Napomena: fotografija Jamie Olivera preuzeta je sa sajta: www.onaportal.com
Napomena: fotografija Jamie Olivera preuzeta je sa sajta: www.onaportal.com
No comments:
Post a Comment