Monday, September 15, 2014

Promocija magazina "Jamie" sa moje tačke gledišta




Gastronomski hepening-promocija magazina “Jamie” za srpsko i hrvatsko tržište održana je u okviru manifestacije “Great British Weekend” u Mixer House-u u Beogradu 13.09.2014. godine u 13h.
Organizator manifestacije bila je Britanska ambasada.

Na manifestaciji je promovisana hrana i kultura Ujedinjenog kraljevstva, a posebna pažnja posvećena je pivu.

Izdavač magazina je Color Press Grupa. Ja sam bila gost na promociji kao jedna od njihovih aktivnih domaćica.
Prvo je bio plan da učestvujem u pripremanju hrane za goste promocije po Džejmijevim receptima, rame uz rame sa poznatim beogradskim kuvarima, ali na kraju sam bila samo degustator.
Jela su pripremali sledeći kuvari: Zoran Ranković, Mladen Ranković i Raša-Vatrenka.
Pored kuvara, bili su prisutni mnogi fotografi, novinari, urednici kao i poznate ličnosti:



Prvi broj magazina biće u prodaji od prvog oktobra, a  cena će biti 300 dinara.
Magazin će izlaziti dvomesečno.
Urednica srpskog izdanja, Ženja Aćimović, je izjavila da će u magazinu pored recepata biti putopisi Džejmijevih kuvara kao i lifestyle sadržaj.

Kada je u pitanju dekoracija hrane, Džejmi je zagovornik rustičnog stila.
Od posluženja su bila dva slana jela i dve vrste kolača-žuti (od limuna) i crni (od čokolade).
Krećem od kraja-od najslađeg i glasam  za crni kolač:

Koliko sam shvatila, kolači nisu pripremani po Džejmijevim receptima već je kuvar dobio temu: orašasti plodovi-jedan pečen, drugi nepečen.
Bilo kako bilo, lepo sam se zasladila orašastim plodovima umotanim u ukusnu smesu od kvalitetne čokolade.
Za ljubitelje čokolade, ovo je pravi izbor. Svaki dodatni komentar bi bio suvišan.



Žuti kolač je takođe napravljem od orašastih plodova od kojih su bile zastupljene pistacije „zarobljene“ u čvrsti biskvit sa aromom limuna.
Kolač je bio preliven mešavinom grčkog tipa jogurta i meda. Posle par minuta ubeđivanja da žuti kolač nije pravi bez preliva, uspela sam da ga dobijem onakvog kakvog sam tražila-bez preliva od jogurta.
Po meni, kolač se može slobodno poslužiti bez preliva.
Podseća me na neki božićni, suvi, kolač koji može da se čuva danima u limenim kutijama, a koju kada otvorite, miriše na zimu i praznike.
Svemu u svemu, tradicionalan kolač sa dozom slobode kombinovanja ukusa.



Od slanih jela, kuvari su pripremali: pirinač sa mlevenom jagnjetinom, pireom od paradajza i svežim bosiljkom kao i jelo od patlidžana sa garam mašalom, kokosom i... Nisam uspela da zapamtim sve sastojke.
Sve su u svemu, obzirom da sam vegetarijanac, prvo jelo sam gustirala pogledom:


Do drugog jela, na moju žalost, nisam uspela da stignem, čak ni da ga fotografišem, jer je ili pripremljena mala količina ili su gosti bili gladni.
Posebno mi je žao što nisam učestvovala u pripremi istog obzirom da je jelo bilo vegetarijansko i egzotično.

Džejmi i patlidžan su me inspirisali tako da već sutra možete da očekujete moju preporuku na temu patlidžana.
Za recept, kliknite OVDE.



Tokom promocije, nazdravljali smo vinima vinarije Temet.


A na kraju promocije, ostale su prazne čaše i  tanjiri...
 



Summa summarum-za nekoga sve, za svakoga po nešto. A za mene-kolači i vino.
Dok ne izađe prvi broj Džejmijevog magazina, pripremajte hranu tražeći inspiraciju u mojim receptima.





Više fotografija sa promocije, pogledajte klikom OVDE.












Vaša Domaćica.
Napomena: fotografija Jamie Olivera preuzeta je sa sajta: www.onaportal.com

No comments:

Post a Comment