I naravno, orijentalni ukus i rustik style!
A zašto mora uvek da bude ajvar ili nešto slično?!
Od istih sastojaka možete napraviti ovaj namaz.
Možda nekoga asocira na Baba Ganuš, ali nije isti namaz u pitanju.
Neophodni sastojci:
300 g plavog patlidžana (neprskanog ako je moguće)
150 g crvene paprike
1 kašičica soli
1 kašičica pečenog susama
1/2 kašičice mlevenog kima
1/2 čena belog luka
3 kašike svetlog susamovog ulja
po prstohvat bibera i čilija
Priprema:
Patlidžan i papriku dobro oprati i staviti u pleh.
U pleh sipati malo vode, da se pokrije dno pleha.
Povrće pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni.
Paprika je još bolja ako se peče na roštilju ili ringli, pa ako ste u mogućnosti, ispecite je tako.
Nakon 10 minuta pečenja, povrće okrenuti kako bi se dobro ispeklo sa obe strane.
Peći i sa druge strane 10 minuta.
Povrće staviti u šerpu i poklopiti.
Ostaviti da se ohladi.
Papriku oljuštiti i skinuti dršku, semenke ostaviti.
Patlidžan (neljušten) i papriku delimično usitniti.
Patlidžan usitniti štapnim mikserom.
Preko patlidžana sipati sve navedene sastojke osim pečene paprike.
Miksati štapnim mikserom dok smesa ne postane kremasta, pa dodati papriku.
Na kraju, papriku izmiksati delimično kako bi ostali komadići.
Napomena:
Recept za navedeni hleb ćete morati da tražite od moje tetke jer je njen hleb iz mini pekare najbolji.
Recept šaljem Jeleni sa bloga JelinaJela kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je!
Patlidžan je zadata tema za septembar 2015.
No comments:
Post a Comment