Thursday, September 4, 2014

Medeni kolač


Ovaj kola; sam pravila bezbroj puta, ali nisam uspela da ga fotografišem kako sam zamislila jer je vrlo brzo bio pojeden :)
Do sada nisam naišla na osobu koju se nije dopao, a bilo nas je iz raznih krajeva sveta, raznih uzrasta...
Neki od njih su pokušali da ga naprave, ali kažu da nije bio kao moj.
Zbog čega, ne znam obzirom da sam im do slovce objasnila šta i kako radim.
Samo da napomenem da je ovaj kolač nastao, kao i većina mojih recepata, na brzinu i od onoga što se u kući nađe.



Neophodni sastojci za biskvit:
3 jajeta
1 šolja šećera
2/3 šolje ulja
1 šolja jogurta
1 kašika meda
2 šolje prosejanog brašna
1 kesica začina za medenjake
1 kašičica cimeta

Neophodni sastojci za premaz:
200 g domaćeg pekmeza od kajsija
1 narandža
150 g čokolade
1 kesica vanilin šećera
1 dl mleka
1 kašičica putera

Priprema biskvita:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodavati žumanca jedno po jedno. Nakon toga dodati jogurt, med i ulje i dobro umutiti. Potom brašno i sve ostale sastojke. Sve lepo sjediniti.
Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni  20-25 minuta u plehu dimenzija 20*30 cm.

Kada se kolač malo prohladi, premazati ga mešavinom pekmeza i narandže koju ćete pripremiti na sledeći način:
Koru od narandže, koju ste prethodno dobro oprali, izrendati, a sok iscediti, pa u to dodati pekmez i  kratko prokuvati, samo da provri.
Vrućom smesom premazati kolač.

Nakon toga napraviti glazuru: staviti čokoladu, vanilin šećer i mleko da se istope. Topiti na laganoj vatri i mešati.
Kada se sastojci sjedine, umešati maslac.
Preliti preko kolača.
Sačekati nekoliko trenutaka, ako je to moguće, i služiti ;)

P.S. Umesto začina za medenjake, možete dodati još jednu kašičicu cimeta i jednu kašičicu praška za pecivo.

No comments:

Post a Comment