Sunday, September 7, 2014

Domaći crni bageti


500 g crnog brašna tip 950
25 g mekinja
50 g oljuštenog suncokreta, sirovog
1 kašičica mešavine začina za hleb (mleveni kim, korijander, komorač i anis)
2 kašičice soli
2 kašike ulja
3,5 dl  mlake vode
7 g svežeg kvasca
1 kašika šećera


Priprema:
U posudu od oko 2,5 l ili veću staviti kvasac, šećer i 5 kašika brašna. Postpeno dovatati vodu uz neprekidno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Sipati svu vodu. Ostaviti da kvasac nadođe.
U kvasac sipati ulje, izmešati, pa dodati brašno, mekinje, suncokret, mešavinu začina i so.
Umestiti testo. Mesiti ga dok se svi sastojci ne sjedine i testo ne postane glatko i kompaktno.
Ostaviti da odstoji na toplom mestu oko pola sata, tačnije dok se udvostruči.
Potom podeliti testo na tri dela i napraviti veknice dužine oko 30 cm ili duže u zavisnosti od dužine pleha.
Zaseći ih oštrim nožem popreko, premazati vodom i posuti morskom solju i semenkama po izboru.
Ostaviti ih da narastu oko pola sata.
Staviti ih u rernu zagrejanu na 220 stepeni, peći 7 minuta, a potom smanjiti na 150 stepeni i peći još 15 minuta.
Pečene bagete izvaditi iz pleha i staviti na krpu da se hlade.



Napomena:
Kako bi vam bageti bili vazdušasti i meki, pripremajte ih baš tako kako sam navela.
Navedena količina mešavine začina ne menja ukus već utiče na bolje varenje, pa savetujem da ih ne izbacujete prilikom pripreme ovih bageta.

Mlake bagete možete služiti sa maslacem i sirom, humusom ili po želji...

Prijatnoooo!



No comments:

Post a Comment