Integralni hleb nije teško napraviti u kućnim uslovima.
Vreme je bitan faktor.
Potrebno je da budete strpljivi i da dozvolite hlebu da se odmara kako bi odradio svoje.
I to je sve.
Integralni hleb koji se dovoljno dugo odmara, neće biti gnjecav i tvrd.
Integralni hleb, sastojci:
125 g speltinog integralnog brašna
125 g ražanog integralnog brašna
1/2 kašičice soli
1 ravna kašičica šećera
1 ravna kašičica suvog kvasca
2 kašike susama
2 kašike golice
2 dl tople vode
Integralni hleb, priprema:
U činiji sjedinite sve suve sastojke.
Dodajte vodu i "umesite" hleb kašikom ili varjačom.
Činiju upakujte i ostavite da odstoji pola sata.
Premesite ga opet kašikom/varjačom i ponovo ostavite da naraste.
Treći put premesite hleb sa malo brašna, oblikujte veknicu stavite u pleh (upakujte da se hleb ne bi sušio) i ostavite da "prenoći" na sobnoj temperaturi.
Pecite ga u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.
Hleb izvadite iz pleha, sačekajte da se se prohladi, uvijte ga u krpu i ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.
I to je sve.
Napomene:
Ukoliko imate više vremena, možete ga premesiti više od dva puta.
Bitno je da hleb odstoji pre pečenja dovoljno dugo kako ne bi bio gnjecav i tvrd.
Možete kombinovati i neka druga brašna ili koristiti samo jednu vrstu.
No comments:
Post a Comment