Koji je vaš izazov za danas?
Ja sam odlučila da napravim pitu od heljdinog zrna i poslasticu - dan bez glutena.
Nikada nisam pravila gluten free pitu na ovaj način, recepte nisam imala, u trenutku sam odlučila i osmislila sam ih.
Pravi izazov za mene.
Pravi užitak.
A šta ako pita ne uspe?!
Ne, nema šanse, to ne može da se desi.
Pomislila sam da će možda biti gnjecava ili da će se raspadati (jer je bez glutena)...
Znala sam da se svakako neće baciti i da će biti jestiva bez obzira na sve.
Ali ispostavilo se da je odlična.
Brašno nisam koristila, "napravila" sam ga.
Ako ne znate šta je Eat Smart izazov, pogledajte objavu koja se nalazi OVDE.
Za Tanju sam napravila low carb pitu od početka do kraja.
Ova pita je takođe bez glutena jer sam za njenu pripremu koristila mleveni susam.
Recept.
Pita od heljdinog zrna, sastojci:
100 g tostirane heljde
3 dl vode
2 jajeta
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
50 g mlevenog susama
2 kašike kukuruznog brašna (domaćeg)*
1/2 kašičice praška za pecivo
Komad sira (100-150 g da se ne baci)
*ukoliko nemate domaće kukuruzno brašno, izmešajte kupovno i kukuruzni griz.
Priprema:
Prvo treba pripremiti heljdu.
Heljdu sipajte u posudu i prelijte je vodom.
Ostavite je da odstoji nekoliko sati (ja sam je ostavila preko noći).
Ocedite višak vode (dobićete cca 300g heljde).
Potom je sameljite u nekom procesoru za hranu u finu kašu.
Dodajte umućena jaja i sve ostale sastojke osim sira.
Izmešajte smesu.
Izlijte u pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Poređajte kockice sira.
Koristila sam domaći mladi sir, a vi birajte onaj koji volite.
Pospite je susamom.
Pitu stavite u nezagrejanu rernu, potom je uključite na 200-220 stepeni.
Kada rerna dostigne podešenu temperaturu, pecite je 20-tak minuta.
Umesto da kupite doručak, ponesite pitu na posao.
Najslađe ostavljam za kraj.
Priprema ove poslastice je vrlo jednostavna.
Poslastica od heljdinog zrna, sastojci:
100 g tostirane heljde
3 dl vode
1 kašika meda
1 kašičica kakao praha
pola šake sušenih brusnica
1 šaka mlevenih oraha
malo cimeta
Priprema:
Heljda se priprema na isti način kao i za pitu - prelijte je vodom i ostavite da odstoji.
Ocedite višak vode.
Za poslasticu heljdu nisam pasirala već sam je koristila tako u zrnu (ali može i da se ispasira).
Dodajte sve ostale sastojke i izmešajte.
I to je to - vaša gluten free poslastica je spremna za degustaciju.
Šta vi birate za ovaj dan - slano ili slatko?
Koji je vaš izazov?
Možda ne možemo da promenimo svet, ali možemo da promenimo sebe i svoje navike u ishrani.
#7 Choose your own challenge!
Poštovana, da li 3 dl vode iz spiska treba da se doda u smešu ili tu količinu koristite za potapanje heljde?
ReplyDelete