Tuesday, October 30, 2018

Rozen torta sa susamom


Rozen torta se već duže vreme priprema sa raznim sastojcima, ali kada neko spomene rozen tortu, prva asocijacija je fil sa orasima i roze glazura.
Korice za ovu tortu kombinujem sa raznim filovima - sa makom, orasima i čokoladom, pomorandžom, kikirikijem, lešnikom...
Ali kombinacija susama i karamela mi se baš dopada.

Da li će rozen torta uspeti, prilično zavisi od toga kakve su korice.
Već duže vreme kupujem samo Bradić korice i svi moji recepti su prilagođeni upravo tim korama.
Ukoliko koristite neke druge korice, zaista ne mogu da garantujem da ćete u potpunosti biti zadovoljni rezultatom mislim na teksturu kolača), ali kolač će svakako biti ukusan.



Rozen torta sa susamom, sastojci:
1 pakovanje korica (8 kora, 440 g)
400 g šećera
250 ml vrele vode
1 kesica vanilin šećera
200 g margarina
300 g mlevenog susama
300 g mlevenog keksa

Glazura
200 g crne čokolade
2 kašike margarina
2-3 kašike tople vode.



Priprema fila:
Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi.
Kada dobije lepu boju, dodajte margarin iseckan na manje komade, promešajte, pa sipajte toplu/vrelu vodu.
Kuvajte kratko, dok se svi sastojci ne sjedine.
Malo prohladite smesu, pa umešajte mleveni susam i keks (keks dodajte postepeno, možda vam neće biti potrebno 300g).
Fil podelite na 7 delova i odmah nafilujte korice toplim filom.
Ja ne delim fil već na svaku koru stavim 4 pune kašike fila.
Ukoliko nemate iskustva u tome, savetujem da ga ipak podelite pre filovanja ukoliko vam je bitno da fil bude ravnomerno raspoređen.
Tortu lepo upakujte u kesu i preko stavite nešto teško kako bi se korice i fil lepo zalepili (sada nisam imala vremena da je ostavim da odleži dovoljno što se vidi po preseku).

Prelijte je čokoladnom glazurom.
Glazuru pripremam tako što na niskoj temperaturi istopim čokoladu i margarin, pa na kraju umešam toplu vodu.

Podrazumeva se da glazuru možete praviti onako kako ste navikli.
Često ne merim sastojke već je pravim po osećaju.

Kada se glazura stegne, kolač isecite na komade željenog oblika i veličine.

Kolač sečem nakon što se čokolada stegne na sobnoj temperaturi jer u tom slučaju glazura neće pucati.

Ukoliko niste u mogućnosti da kolač sečete odmah, pre sečenja ga ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi.


Napomene:
Susam pre mlevenja kratko ispečem, na ringli ili u rerni.

Susam nikako ne sme da bude taman jer će u tom slučaju biti gorak.

Ovo je posna varijanta rozen torte sa susamom.

Na isti način možete pripremiti fil sa orasima, lešnicima, bademima, kikirikijem...
Bitno je da orašasti plodovi budu sitno samleveni.

Mnogi se pitaju zašto se rozen torta naziva tortom kada više liči na kolač nego na tortu.

U vreme kada je rozen torta počela da se pravi, kore su se mesile, nije bilo gotovih kora, samim tim kore su bile deblje, a torta je bila viša - izgledala je kao torta.


Rozen sa lešnikom

Rozen torta


Rozen sa kikirikijem - snikers

Rozen sa čokoladom i pomorandžom

No comments:

Post a Comment