Pita sa bundevom - bundevara se najčešće pravi tokom jesenjih i zimskih meseci.
Jednostavno, ovo je zimski kolač.
Internetom kruži dosta recepata, svi su manje-više isti.
Razlike su minimalne, u pitanju su nijanse.
Evo jednog najjednostavnijeg recepta.
Pita sa bundevom, bundevara, sastojci:
500 g tankih kora
1,5 kg rendane bundeve
ulje po potrebi
šećer, cimet, suvo grožđe i vanilin šećer po ukusu
Priprema:
Študlice pravite od po tri kore (u mom pakovaju je bilo 17 kora, pa je jedna štrudlica bila od dve kore).
Ređajte tri kore jednu na drugu i svaku poprskajte uljem.
Na poslednju koru rasporedite bundevu (ja stavljam preko cele kore), pošećerite, pobacajte suvo grožđe (koje ste prethodno potopili u vodu da omekša), začinite vanilin šećerom i cimetom, pa uvijte rolnicu.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke.
Pita sa bundevom se peče u zagrejanoj rerni na oko 200 stepeni 30-40 minuta.
Prohlađenu pitu isecite na komade i pospite šećerom u prahu po želji.
Napomene:
Stavljala sam po 2 kašike šećera na svaku štrudlicu, nisam ih posipala šećerom u prahu jer su bile dovoljno slatke.
Upotrebila sam oko 100 g suvog grožđa.
Ako volite bundevu u obvom obliku, slobodno stavite veću količinu.
Ovo nije bilo previše, za moj ukus može mnogo više.
Bundevara se može napraviti i sa jogurtom, jajima i grizom, isto kao pita sa višnjama.
Bundevu pre upotrebe možete prodinstati, ali po meni nema potrebe jer se zaista pretvori u pire tokom pečenja.
Ukoliko je bundeva suvlja i čvršća, podrazumeva se da je možete kratko izdinstati pre upotrebe.
Kore možete napraviti sami.
Rcept za pitu od tegljenih kora se nalazi ovde.
No comments:
Post a Comment