Kiflice sa sirom - pretpostavljam da ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije umesila kiflice.
Ono po čemu se ove kiflice razlikuju od uobičajenih jeste avokado.
Za ovokado kažu da je voće, ali ga takođe svrstavaju i u povrće zbog visokog sadržaja masti i neutralnog ukusa.
S obzirom na to da avokado sadrži preko 80% masti, odlučila sam da ga stavim u kiflice umesto neke druge masti ili ulja.
Ono što je vrlo bitno jeste da je avokado potpuno zreo i mek kako biste mogli lepo da ga ispasirate.
Kiflice sa sirom, sastav:
550 g mekog brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
2 dl jogurta
1 dl gazirane vode
1 umućeno jaje
150 g pirea od avokada*
*pire od avokada ćete napraviti tako što ćete oljuštiti avokado odvojiti ga od koštice i ispasirati (za ovu količinu pirea vam je potreban 1 avokado srednje veličine).
Kiflice sa sirom, priprema:
U vanglici sjedinite sve suve sastojke, napravitie udubljenje, pa dodajte tećne - jogurt, vodu, jaje i avokado.
Umesite testo (po potrebi tokom mešenja, dodajte još malo brašna), upakujte ga dobro, kako se ne bi osušilo, i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.
Razvijte testo na površini koju ste posuli brašnom i isecite ga na trouglove željene veličine.
Kiflice napunite mešavinom sira i jaja i uvijte (za ovu količinu potrebno je oko 300g sira i 1 jedno jaje).
Kiflice možete puniti i nekim drugim nadevom po izboru - slatkim ili slanim.
Premažite ih umućenim jajetom, pospite semenakama po želji i ostavite ih oko pola sata da se odmore.
Pecite ih u zagrejanoj reri na 200-220 stepeni oko 20 minuta.
Napomene:
Ukoliko niste ljubitelj avokada ili vam nije dostupan, slobodno ga zamenite nekom drugom masnoćom - puterom, margarinom, mašću...
Od svih masnoća koje koristim, avokado mi je najprijatniji jer nema miris, a ni ukus.
Pretostavljam da će mnogi od vas pomisliti kako je avokado egzotičan i skup, ali nije.
Kg avokada košta oko 500 din, a kilogram putera mnogo više.
Ranije sam imala odbojnost prema avokadu, posebno prema gvakamole sosu i sličnim namazima od avokada jer su me asocirali na majonez i pavlaku.
Počela sam da ga koristim na snimanju i sada se baš lepo "družimo".
I na kraju, tanka projica od ostataka.
No comments:
Post a Comment