Sunday, August 6, 2017

Čoko-vanil torta


Čoko-vanil torta je "laganija" kombinacija.
Da li ćete pojesti jedno parče npr. reform torte ili 3 parčeta neke druge, lakše, odlučite sami.
Poseban šmek ovoj torti daje džem od kajsija.
Recept za džem od kajsija, možete videti ovde.


Čoko-vanil torta, sastojci

Biskvit (3 kore prečnika cca 25cm):
8 jaja
4 kašike kakaoa
4 kašike brašna
8 kašika ulja
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera

Vanil krem:
3 jajeta
150 g šećera
2 kesice vanilin šećera
120 g pudinga od vanile (gustina, brašna ili kombinacija)
6,5 dl mleka
125 g putera
2 dl slatke pavlake

Ganaš krem:
200 g čokolade
3 dl slatke pavlake

Glazura:
100 g čokolade
malo putera i mleka

džem od kajsija po potrebi


Čoko-vanil torta, priprema

Rernu zagrejte na 170-180 stepeni.
Za biskvit odvojite žumanca od belanaca.
Umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane čvrsta i glatka.
Ostale sastojke izmešajte, pa sjedinite sa belancima.
Modlu obložite papirom za pečenje (ili premažite masnoćo i pospite oštrim brašnom).
Smesu sipajte u modle i pecite 10-15 minuta.

Za vanil krem umutite jaja i šećer.
Dodajte puding i malo mleka.
Ostatak mleka stavite da provri, pa skuvajte fil.
Dodajte vanilin šećer i puter.
Mutite mikserom dok se svi sastojci ne sjedine.
Kada se fil ohladi (u frižideru) umešajte umućenu slatku pavlaku.

Za ganaš krem istopite čokoladu uz postepeno dodavanje slatke pavlake na  nižoj temperaturi.
Kada se krem ohladi, umutite ga mikserom.

Čoko-vanil tortu nafilujte na sledeći način: kora, džem od kajsija, vanil krem, ganaš krem.
Postipak ponavljate dok ne utrošite sve sastojke.
Poslednju koru premažite džemo od kajsija i prelijte čokoladnom glazurom.

Tortu dekorišite po želji.


Napomene:
Ukoliko vam je džem od kajsija čvrst, prokuvajte ga sa malo vode kako bi kore bile sočnije.
Čoko-vanil torta spada u kremastije, mekše, torte, pa nije pogodna za dekorisanje fondanom.
Ako nemate tri jednake modle, sastojke za biskvit mutite onoliko puta koliko puta pečete.
Ukoliko imate 3 modle, smesu izlijte odmah u modlu i pecite kako koja kora stigne na red.
Po želji, umesto 3 možete ispeći 4 tanje kore.
Džem možete koristi onaj koji volite (umesto džema od kajsija, preporučujem džem od crvenog voća).
Umesto pudinga možete koristiti ono na šta ste navikli - brašno, oštro ili meko, gustin ili kombinaciju.




No comments:

Post a Comment