Tuesday, September 8, 2015

Umak od plavog i crvenog paradajza


Začini pojačavaju ukus hrane.
Daju joj dodatnu aromu...
Ali pored svega navednog, začini imaju pozitivno dejstvo na čuvanje/konzerviranje hrane.
S obzirom da ne koristim konzervans prilikom pripremanja zimnice, začini su neizbežni sastojci.
Ovaj pikantni umak je pogodan i za post na vodi jer se priprema bez ulja.
Ima blagi orijentalni ukus.
Umak možete koristiti kao namaz za hleb, možete ga dodavati u razna jela, čorbe, paštete, testenine, salate...
Crveni i plavi (patlidžan) paradajz predstavljaju još jednu idealnu kombinaciju.
Od ove količin ćete dobiti 1 l umaka.


Sastojci:
600 g crvenog paradajza
800 g plavog paradajza
1 ljuta paprika
1 cm đumbira
4 čena belog luka
1/2 kašičice bibera
2-3 lovorova lista
1/2 kašičice origana
1 ravna kašika šećera
1 ravna kašika soli
1 kašika sirćeta


Priprema:
Crveni i plavi paradajz oljuštiti i iseckati na kockice.
Staviti u šerpu (prečnika oko 25 cm) i krčkati na nižoj temperaturi 15-tak minuta, pa dodati sve navedene sastojke osim sirćeta.
(Papriku, đumbir i beli luk usitniti.)
Dinstati umak još 15-20 minuta.
Na kraju umešati sirće.
Umak sipati u sterilisane teglice, staviti u dunst i čuvati na uobičajen način - kao ostalu zimnicu.


Recept šaljem Jeleni sa bloga  Jelina jela kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je.
Tema je (meni omiljeni) patlidžan.


No comments:

Post a Comment