Wednesday, September 9, 2015

Marinirane smokve


Kada god odem negde na odmor, pripremam zimnicu najčešće od voća koje je karakteristično za to područje.
Bila sam u Crnoj Gori i pravila svašta od divljih kupina kojih je bilo na pretek.
Tatjana je imala želju da napravim nešto sa smokvama, ali s obzirom da je u pitanju bio jul mesec i da im nije bila sezona, dobila sam ideju da ih "usolim".
Znači, za ovaj delikates potrebne su vam smokve koje nisu potpuno zelene.
Najidealnije su one koje su delimično zrele u sredini.


Sastojci (za 1 teglicu od 400 ml);
4-5 srednjih smokvi
1/2 šake drenjina i trnjina (opciono)
2-3 lovorova lista
1 kašičica šarenog bibera
1 kašičica morske soli
3 kašike sirćeta
2 dl vode



Marinirane smokve, priprema:
Smokve očistiti i iseći na 4 dela.
U teglicu složiti smokve, trnjine i drenjine, dodati biber i lovorov list.
So i vodu prokuvati, potom dodati sirće.
Sipati u teglu i zatvoriti je poklopcem.
Pasterizovati.
Marinirane smokve čuvajte na uobičajen način.


Uz rižoto sa paprikama...


Recept šaljem Snežani kao odgovor na temu "sveže smokve".
Ajme, koliko nas je! septembar 2016.

No comments:

Post a Comment