Saturday, September 19, 2015

Slatka testenina


Poreklom sam iz Vojvodine, najtačnije iz Bele Crkve.
Kod nas se pripremaju i slatki ručkovi što nije uobičajeno u drugim krajevima zemlje.
To je uticaj austrougarske kuhinje.
Jedan od slatkih ručkova se sastoji od ajnpren čorbe i slatke testenine.
Čorbu pripremam OVAKO.
A slatku testeninu (nisu u pitanju rezanci sa makom), na način dole opisan.
Ovo je još jedan ručak na brzinu.


Redovno pratim nagradne konkurse  našeg proizvođača testenine Illi Company.
Svakog meseca pripremaju nove zadatke za učesnike.
Zadaci su uvek zanimljivi.
Sasvim slučajno sam došla na ideju da im predložim  da zadatak za ovaj mesec bude slatka testenina.
Rado su prihvatili moj predlog.


Sastojci:
400 g testenine po izboru
150 g prezli
1 dl ulja ili po potrebi
1 kesica vanilin šećera

Po izboru: pekmez, džem, marmelada, orasi, med...


Priprema:
Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja.
Ocedite je i sjednite sa prezlama koje ćete pripremiti tako što ćete ih propržiti na vrelom ulju sa vanilin šećerom.
Prilikom služenja, na testeninu dofajte omiljeni pekmez ili džem.
Sada sam izabrala džem od jagoda.
Uz ovako pripremljenu testeninu savršeno ide i marmelada od šipka.
Ukoliko se odlučite sa pekmez od šljiva, vaša testenina će podsećati na knedle sa šljivama.
Imate bezbroj mogućnosti.
Sami odlučite koja je kombinacija idealna za vas.



Ukoliko eliminišete vanilin šećer, testeninu uvaljanu u prezle možete jesti i u slanim kombinacijama.

4 comments: