Monday, September 21, 2015

Jednostavni kolač sa šljivama



Kada se pomene šljiva, prva asocijacija je tamno plava ili ljubišasta boja.
Postoje razne vrste šljiva - razlikuju se po obliku i boji, a mogu biti: crvene, plave ili žute.
Najviše korišćena je domaća plava šljiva.
O plavoj boji i pigmentu sam već pisala.
Šljiva povoljno utiče na ljudski organizam, a posebno je dobra za probavu.
Sušenjem se šljiva čuva za period kada joj nije sezona.
U odnosu na drugo voće, šljiva je najzastupljenija u svom obliku.
Pored sušenja, šljiva se čuva i u obliku pekmeza.
Pekmez od šljiva se može pripremiti bez šećera.
Tokom sezone,  od šljiva se pripremaju razne pite i kolači.
Ako su vam dosadili recepti koje imate kao i knedle sa šljivama, probaje ovaj kolač.


Sastojci:
4 jajeta
1,5 šolja šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
1/2 šolje mekog maslaca
1/2 šolje mleka
1,5 šolja brašna
1/2 kašičive praška za pecivo
rendana kora od limuna
šljive po potrebi


Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca.
Umutite puter sa 1 šoljom šećera u prahu, pa dodajte postepeno žumanca.
Zatim dodajte mleko, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i koru od limuna.
Belanca umutite sa ostatkom šećera u prahu i sjedinite sa smesom od žumanaca.
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama, sipajte do 2/3 modle testo i stavite šljive koje ste očistili od koštica.
Količina je dovoljna 12-14 mafina.
Kolač možete peći u modli prečnika 23-25 cm.
Pecite u zagrejanoj rerni na 150-170 stepeni 25 minuta.


Po želji, kolač možete posuti šećerom u prahu.


Ukoliko volite neobičnije ukuse, u  biskvit možete dodati malo mrvljene nane.



No comments:

Post a Comment