Tuesday, July 7, 2015

Beskvasni hleb sa nanom i lavandom


I naravno, sasvim slučajno sam napravila ovu kombinaciju.
Ukus je neobičan, ali vrlo prijatan.
Beskvasni hleb najčešće pripremam od kombinacije raznih integralnih brašna.
Sada sam se odlučila za tip 500.
Sve u svemu, u pitanju je bio eksperiment i uspeo je.


Ukoliko želite da vaš hleb ima vazdušastiju teksturu, ostavite ga da se duže "odmara" ili umesite mekši hleb.
Savetujem da hleb pripremite nekoliko puta kako biste ustanovili koja vam kombinacija najviše odgovara.
Ovom prilikom sam imala nameru da napravim čvršći hleb koji sam koristila za bruskete.


Kao namaz za bruskete, možete koristiti ono što volite.
Kombinacija koju najčešće koristim je mešavina suvog paradajza, kapara i maslinovog ulja.
Ili kupujem gotovu smesu ili je sama pripremam.
Naravno, uvek dodajem još nešto - parmezan, svež paradajz, začinsko bilje, pečurke...
Kombinacija ima beskonačno...


Beskvasni hleb, sastojci:
3 šolje brašna tip 500
1 kašičica morske soli
1 šolja vode
2 kašike maslinovog ulja
3-4 listića sveže ili suve nane
2 prstohvata suvih cvetova lavande
po potrebi brašno za mešenje
*koristila sam šolju od 2 dl


Priprema:
O pripremi beskvasnog hleba sam već pisala.
Kako ga inače pripremam, možete videti OVDE.

U staklenoj ili porcelanoskoj posudi sjedinite so, 2 šolje brašna i vodu.
Posudu poklopite i držite na toplom mestu dok ne fermentiše (smesa treba da odstoji oko 12h).
Zatim dodajte sve ostale sastojke i umesite testo (nanu i lavandu usitnite).
Hleb stavite u modlu koju ste obložili papirom za pečenje.
Sada ponoviti postupak fermentacije - odmaranja hleba.
Pleh staviti u kesu, dobro ga upakovati kako se ne bi osušio.
Pecite ga u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-tak minuta, smanjite temperaturu na 150 i pecite ga još 15-tak minuta.


Dužina pečenja zavisi od veličine/debljine hleba.



Kada pripremate bruskete, hleb isecite na tanke kriške i prepecite ga tiganju ili u rerni.





Pomenuto začinsko bilje nije obavezno.

No comments:

Post a Comment