Thursday, December 16, 2021

Keks sa makom


Za ljubitelje maka i malih slasnih zalogaja - keks sa makom.
Hrskav i neodoljiv.


Sastojci:

100 g omekšalog maslaca/masti/margarina

50 g C šećera u prahu

1 kesica C vanilin šećera

2 kašike meda

1 jaje

50 g mlevenog maka

rendana korica limuna

200 g brašna

1/3 kašičice C praška za pecivo

3-4 kašike mleka

Ostali sastojci:

džem po izboru

50 g šećera u prahu

1 kesica C vanilin šećera


Keks sa makom, priprema:

Umutite maslac sa šećerom, dodajte jaje i vanilin šećer, pa ponovo umutite.

Umešajte mak i rendanu koricu limuna.

Sjedinite brašno i prašak za pecivo, pa dodajte u prethodno umućenu smesu i umesite sve sastojke uz dodavanje mleka.

Testo upakujte u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko sat vremena.

Razvijte ga na radnoj površini koju ste posuli brašnom debljine 3-4 mm.

Secite željene oblike i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.

Keks sa makom pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni  8-10 minuta.

Ostatke testa takođe poređajte u šleh i pecite ih 8-10 minuta na 180 stepeni.

Prohlađene keksiće pospite šećerom u prahu koji ste začinili vanilin šećerom.

Ili, spajajte po dva keksića džemom po izboru, pa pospite šećerom u prahu.


Napomene:
Keks sa makom možete spajati otopljenom čokoladom ili ga u umakati u otopljenu čokoladu.
Takođe možete koristiti i krem po izboru.
Pored korice limuna, možete koristiti i/ili rendanu koricu pomorandže.




No comments:

Post a Comment