Tuesday, June 1, 2021

Slane galete

Kakve galete volite, slane ili slatke?

Hrskave ili malo mekše.,,

Ili možda 2u1?


Slane galete, sastojci:

100 g oštrog brašna

50 g ovsenog brašna

1/2 kašičice praška za pecivo

50 g omekšalog maslaca/margarina/masti

50 g izgnječenog sira

1 jaje umućeno

50 ml vode*

so po ukusu, u zavisnosti od toga koliko je sir slan

semenke i začini po ukusu (koristila sam: mrvljenu ljutu papriku, kim i origano)

*količina vode zavisi od vrste sira, ako je sir mekši, sipajte manje vode, tj. dodajte je postepeno.


Slane galete, priprema:

Sjedinite sve navedene sastojke, umesite testo.

Ja sam ga mesila kašikom.

Testo je srednje čvrsto.

Napravite 20-25 kuglica i pecite u zagrejanom aparatu za galete.

Kada zatvorite aparat, pritisnite gornji deo, kako bi se formirale galete.

Ja sam pekla na najjačoj temperaturi oko osam minuta, ali svakako temperaturu i dužinu pečenja, prilagodite jačini svog aparata (čini mi se da je moj malo slabiji).


Napomene:

Slane galete možete pripremiti od brašna po izboru.

Trenutno sam imala navedene sastojke, pa sam ih zato tako napravila.

Poenta je bila u isprobavanju aparata.

Umesto vode, možete koristiti ono što imate: mleko, jogurt, gaziranu vodu, vino, pivo...

Ukoliko volite hrskavije galete, pecite ih duže na nižoj temperaturi.

Sir nije obavezan osim ukoliko ne čistite frižider.

I opet, sve može i ne mora.




No comments:

Post a Comment