Kakve galete volite, slane ili slatke?
Hrskave ili malo mekše.,,
Ili možda 2u1?
Slane galete, sastojci:
100 g oštrog brašna
50 g ovsenog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
50 g omekšalog maslaca/margarina/masti
50 g izgnječenog sira
1 jaje umućeno
50 ml vode*
so po ukusu, u zavisnosti od toga koliko je sir slan
semenke i začini po ukusu (koristila sam: mrvljenu ljutu papriku, kim i origano)
*količina vode zavisi od vrste sira, ako je sir mekši, sipajte manje vode, tj. dodajte je postepeno.
Sjedinite sve navedene sastojke, umesite testo.
Ja sam ga mesila kašikom.
Testo je srednje čvrsto.
Napravite 20-25 kuglica i pecite u zagrejanom aparatu za galete.
Kada zatvorite aparat, pritisnite gornji deo, kako bi se formirale galete.
Ja sam pekla na najjačoj temperaturi oko osam minuta, ali svakako temperaturu i dužinu pečenja, prilagodite jačini svog aparata (čini mi se da je moj malo slabiji).
Napomene:
Slane galete možete pripremiti od brašna po izboru.
Trenutno sam imala navedene sastojke, pa sam ih zato tako napravila.
Poenta je bila u isprobavanju aparata.
Umesto vode, možete koristiti ono što imate: mleko, jogurt, gaziranu vodu, vino, pivo...
Ukoliko volite hrskavije galete, pecite ih duže na nižoj temperaturi.
Sir nije obavezan osim ukoliko ne čistite frižider.
I opet, sve može i ne mora.
No comments:
Post a Comment