Friday, January 3, 2020

Slatki hleb


Da li volite slatke biskvite i kako ih najčešće pravite?
Za koji oblik se odlučujete - kuglof, hleb, mafine ili klasičan pleh?
Sada sam izabrala oblik hleba, pa odatle potiče naziv "slatki hleb".
Pomenuti oblik mi je bio najzgodniji za pakovanje  i transport.


Slatki hleb, sastojci:
3 jajeta
250 g šećera
2 dl mlakog mleka
1 kašičica suvog kvasca
3 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
120 g otopljenog putera
250 g bobičastog voća
vanilin šećer
korica limuna
100 g komadića tamne čokolade


Slatki hleb, priprema:
Penasto umutite jaja i šećer, dodajte toplo mleko i kvasac.
Ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira.
Potom dodajte brašno (odvojite 2 kašike od 3 šolje), dobro izmešajte i ponovo ostavite na toplom mestu da testo naraste.
Izmešajte 2 kašike brašna (koje ste prethodno odvojili) sa praškom za pecivo i umešajte u testo koje je naraslo.
Dodajte otopljeni puter (margarin ili ulje) umutite mikserom, pa dodajte sve ostale sastojke i izmešajte.
Za ovu količinu testa su vam potrebne 2 modle za hleb.
Obložite ih papiriom za pečenje i sipajte smesu.
Slatki hleb pecite oko 40 minuta na 170-180 stepeni.
Čačkalica test za proveru da li je hleb pečen.
Ohlađen slaki hleb možete posuti šećerom u prahu, kakaom, preliti čokoladnom ili nekom drugom glazurom.
Ja sam ga ostavila bez ičega.


Napomene:
Ovo je bio eksperiment.
Nikada nisam dodavala kvasac u ovakve biskvite do sada.
Ovu smesu možete peći u običnom plehu, u modli za kuglof, mafine...
Ako koristite veći pleh, dobićete tanji kolač, pa ga pecite kraće.
Što se tiče voća, stavite ono što imate i volite.
Ja sam koristila višnje, borovnice, aroniju i brusnice.
Meni su ovakvi biskviti lepši i ukusniji kada odstoje bar nekoliko sati ili prenoće.
Kolač je svež nekoliko dana (pod uslovom da ga čuvate dobro upakovanog u kesu.)
Možete dodati i neko suvo voće.


No comments:

Post a Comment