Friday, June 28, 2019

Ražani hleb


Naziv mu nije najadekvatniji, ali nema veze.
U ovom hlebu je veći udeo polubelog brašna nego ražanog.
Zapravo, tako je ispalo, a nisam planirala.
Imala sam bukvalno 135 g integralnog ražanog brašna, pa sam toliko stavila.
Za pripremu ovog hleba možete koristiti polubelo brašno tip 850 ili crno brašno tip 950.
Sve u svemu, htela sam da vam kažem da je hleb baš odličan.


Ražani hleb, sastojci:
200 g polubelog brašna tip 850
135 g integralnog ražanog brašna
2 kašike lanenog semena
2 kašike semenki susama
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice praška za pecivo
1 ravna kašičica suvog kvasca
1/2 kašičice šećera
3 dl mlake vode
3-4 kašike ulja



Ražani hleb, priprema:

Prvo aktivirajte kvasac.
(Umesto suvog kvasca, možete koristiti i svež, desetak grama.)
U 3 dl vode razmutite kvasac, šećer i malo brašna.

Ostale sastojke osim ulja sjedinite u posudi za mešenje.

Sipajte aktivirani kvasac i ulje, pa umesite testo.

Za mešenje koristite varjaču ili kašiku s obzirom na to da je testo mekše.

Lepo upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo i ostavite ga na toplom mestu 20 tak minuta.

Premesite ga, pa ga ostavite da naraste još jednom.

Modlu za hleb obložite papirm za pečenje i prebacite testo.
Rasporedite ga po plehu i pospite semenkama po izboru.

Hleb treba da odstoji u modli oko pola sata, dok se ne udvostruči.

Stavite ga u nezagrejanu rernu i uključite je na 180-200 stepeni.

Hleb pecite oko 35 minuta.

Pečeni hleb izvadite iz pleha, skinite papir i ostavite ga da se ohladi na rešetkastoj podlozi.



Napomene:
Slobodno stavite 150 g brašna, 15 g neće napraviti razliku.
U ovaj hleb možete staviti još neke semenke, a možete ga praviti i bez semenki.
Ja sam koristila maslinovo ulje, a vi koristite ono koje želite.

Kada je testo mekše, volim da pečem hlebove u modli jer zadrže lep oblik.

Ovaj ražani hleb  može da stoji nekoliko dana.
Čuvam ga u frižideru kad je toplo.
Ako sam nešto zaboravila, dopuniću objavu.

Bilo je tu i kolača.
Recept pišem nekom drugom prilikom.
U pitanju je kolač sa rozen koricama koji sam nazvala rozen bajadera.


Ako ne konzumirate kvasac, preporučujem recept za beskvasni hleb koji se nalazi OVDE.






No comments:

Post a Comment