Sunday, March 3, 2019

Gibanica (pita sa sirom)


Svako ima svoj recept za gibanicu, ali su sastojci uglavnom isti.
Neko pravi sa manje sira, više tečnosti...
Ja je gotovo uvek pravim na isti način - koliko g sira, toliko g kora i na 100 g kora i 100 g sira, jedno jaje (a može i više).

Mnogi se žale kako im gibanica nije vazdušasta.
Meni ne smeta kakva god da je - vazdušasta, manje vazdušasta, "gnjecavija"...
Bitno mi je da nije suva.


Gibanica (pita sa sirom) sastojci:
500 g tankih kora
5 jaja
500 g sira
1,2 dl jogurta
1 dl ulja
so po ukusu
za posipanje: semenke po izboru



Priprema:
Prvo umutite jaja, pa dodajte izmrvljeni sir, jogurt, ulje i so (ako sir nije dovoljno slan).
Veličinu pleha birajte sami.
Ja volim tanju gibanicu, pa najčešće biram veću pleh (30*30cm).
Pleh obložim papirom za pečenje i premažem ga malo uljem.
Poređam tri-četiri kore, ali da krajevi vire iz pleha.
Potom stavim fil, pa dve kore blago izgužvane.
Postupak ponavljam dok ne potrošim sve kore uz napomenu da jedno koru ostavim za završnicu.

Pre nego što stavim poslednju koru, one kore koje vire, savijem ka unutra, premažem filom, pa stavim poslednju koru koju obavezno premažem ostatkom fila u koji dodam još malo jogurta ili mleka, a može i kisela voda.

Volim kada je gibanica posuta susamom i kimom, ali ovaj deo nije obavezan.

Stavim je u nezagrejanu rernu, pa uključim na 200 stepeni i pečem dok lepo ne porumeni, oko 25 minuta.

Ponekada je pravim drugačije: umutim sve sastojke osim sira, pa kore premazujem tim filom, a sir izmrvim preko.

Kako god da je napravite, uvek će biti podjednako ukusna.


Napomene:

Pre nego što počnete da slažete gibanicu, prebrojte kore kako biste znali po koliko fila da stavljate u svaki red.
Najčešće koristim feta sir.
Ukoliko koristite neki domaći sir koji je masniji, ne morate dodavati ulje.
A ako vam je sir postoji, možete dodati npr. kajmak.


Ono što je moje iskustvo pokazalo jeste da ne treba dodavati previše tečnosti jer će u tom slučaju gibanica biti gnjecava i ako dodate prašak za pecivo.

Količina tečnosti zavisi i od toga kakav je sir, pa ukoliko koristite neki sitan sir koji je vlažan, možda nećete morati da dodajte ništa osim jaja i ulja.

Moja tetka Jasmina pravi najvazdušastiju gibanicu koju sam ikada jela, a "tajna" je u količini jaja.
Ukoliko niste pravili gibanicu sa više jaja, probajte.
Jaja daju vazdušastu teksturu.
Na ovu meru stavite 7-8 jaja.




2 comments:

  1. Po obliku i načinu spremanja, ta pita sa sirom više liči na proju nego na gibanicu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vi pravite proju sa korama?? Ako može recept!!!!

      Delete