Saturday, October 13, 2018

Krem od limuna (lemon curd)


Krem od limuna (lemon curd) je prava delicija za ljubitelje limuna.
Ima nežnu, pudingastu teksturu, ali u sebi ne sadrži puding.
Možete ga napraviti na više načina, predlažem sledeći.


Krem od limuna (lemon curd) sastojci:
3 jajeta
1 šolja šećera
rendana korica od jednog limuna
sok od dva limuna (oko pola šolje)
1 kesica vanilin šećera
100 g putera ili margarina



Priprema:
Žicom umutite jaja i šećer, dodajte koricu i sok od limuna, izmešajte, sipajte u šerpicu i kuvajte na srednjoj ka nižoj temperaturi.
Kada krem počne da se zgušnjava, dodajte vanilin šećer i puter/margarin.
Mešajte/kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine.
I to je sve.
Ohladite krem i koristite ga po potrebi.


Lemon curd se koristi kao nadev za voćni tart, za palačinke, torte, kolače...
Na fotografijama su princes krofne (stavila sam jednu kašičicu krema od limuna i umućeni šlag).

Školjkice za princes krofne su mi ostale od snimanja, pa sam dobila ideju da ih nafilujem na ovaj način.
Možete koristiti bilo koji recept za princes krofne ili za tulumbe.
Jedan se nalazi ovde.


Krem od limuna (lemon curd) možete staviti na puslice i dodati šlag i voće (to bi bila Pavlova sa kremom od limuna).
Puslice možete napraviti po ovom receptu.

Puslite mašti na volju i uživajte u ukusu limuna.

Bitno je da krem ne kuvate na visokoj temperaturi kako se ne bi zgrušao.
I obavezno neprekidno mešajte tokom kuvanja.




4 comments:

  1. Prelijepo. Koristim ga za Pavlovu. Ukus limuna tako osvježava.
    Pozdrav, Biljana iz Podgorice

    ReplyDelete
  2. Da li može da se sipa u teglicu i čuva neko vreme u frizideru ili mora odmah da se upotrebi? Hvala 🥰

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može da se čuva u frižideru nekoliko dana 😊. Pozdrav 😊

      Delete