Saturday, September 22, 2018

Hleb od vina


Hleb od vina, zapravo od mošta.
Mošt se dobija prilikom proizvodnje vina.
Nekoliko dana (2-4) nakon što se grožđe izgnječi, kada dođe do alkoholnog vrenja (početak alkoholne fermentacije uz oslobađanaje ugnjendioksida, period u kom još uvek ima neferementisanog šećera), procedite ga i to je mošt.
U nedostatku mošta, za pripremu ovog hleba, možete koristiti i rampaš vino u kombinaciji sa vodom, ali i obično vino.
Moj izbor je crno vino, tj. mošt od crnog grožđa.
Hleb pripremljen sa crnim moštom po meni ima lepšu aromu.
Recept za ovaj hleb nisam kreirala, ali to ne znači da neću eksperimentisati.
Učestvovala sam u pripremi ovog hleb u Sloveniji.


Hleb od vina, sastojci:
1 kg brašna tip 500 (plus 100 g)
7 dl mošta
1 kašika meda
5 kašika maslinovog ulja
1 kašika soli



Priprema:
1 kg brašna sipajte u vanglicu, napravite udubljenje, pa dodajte sve sastojke osim soli.
Umesite testo varjačom.
Prekrijte ga mokrom krpom ili providnom folijom i ostavite da prenoći.

Premesite hleb uz dodatak soli i 100 g brašna (po potrebi dodajte još brašna, hleb treba da zadrži oblik, ali testo ne treba da bude prečvrsto).

Oblikujte hleb, stavite ga u posudu za pečenje i ostavite na toplom mestu 2-3 sata da naraste.

Zasecite ga na nekoliko mesta i pecite oko sat vremena na 180-200 stepeni.

Pečen hleb po želji prelijte medom, dekorišite komadima smokvi i listovima sveže žalfije.


Recept za ovaj hleb datira iz perioda starih Rimljana.


A uz hleb, domaće masline, pršuta, vino, pita sa smokvama, "ledeno grožđe"...
Za mene, sok od jabuka.
Hleb je pripremljen za jedno lepo druženje u  vinariji Markovič u Izoli.



Zahvaljujem se domaćinima, porodici Markovič. na gosptoprimstvu i divnom danu u prelepom ambijentu njihove vinarije i porodične kuće.





I majstor svog zanata - Mladen.
On je mesio hleb, a ja sam suflirala.



2 comments:

  1. odlična ideja! Pravim prvom prilikom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javite utiske. Bitno je da mošt bude u punoj snazi, tj. pun ugljen-dioksida.

      Delete