Kolač sa makom - jogurt biskvit i nadev kao za štrudlu.
Jednostavno i brzo.
Što se tiče začina, možete da dodate ono što volite ili da oduzmete ono što ne volite.
Meni se ova kombinacija ukusa dopada, pa sam tako napravila kolač - prilagodila ga svom ukusu.
Sastojci za nadev:
200 g mlevenog maka
1,5 dl mleka
10 kašika šećera
100 g suvog grožđa
1 vanilin šećer
Sastojci za biskvit:
2 jajeta
7 kašika šećera
1 čaša jogurta
1/2 čaše ulja
2 čaše brašna (ne prepune)
1 ravna kašičica praška za pecivo
rendana korica od pola limuna
1 vanilin šećer
*čaša je od 2 dl
Kolač sa makom, priprema:
Prvo pripremite nadev - sjedinite sve sastojke (osim suvog grožđa) i kuvajte na nižoj temperaturi oko 5 minuta.
Dodajte suvo grožđe i ostavite da se ohladi.
Za biskvit umutite penasto jaja i šećer, potom dodajte sve ostale sastojke i sjedinite.
Pleh okvirnih dimenzija 20*30 obložite papirom za pećenje, sipajte pola smese za biskvit i pecite na 150 stepeni desetak minuta.
Izvadite biskvit i premažite nadev od maka, pa sipajte ostatak biskvita.
Kolač sa makom pecite 30 minuta na 150 stepeni i još desetak na 170-180.
Ohlađen kolač secite na komade željene veličine i oblika.
Po ukusu, kolač možete posuti šećerom u prahu.
Napomene:
Količinu šećera prilagodite ukusu - plus/minus.
Za jogurt biskvit uvek koristim meko brašno tip 400.
Količina mleka za mak varira u zavisnosti od vrste maka - sipajte ga postepeno.
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
No comments:
Post a Comment