Sunday, April 23, 2017

Pita sa grizom


Pita sa grizom je nastala po uzoru na pitu sa spanaćem (recept se nalazi OVDE).
Razlika je u tome što u ovoj piti nema spanaća i bibera.
Jednostavno, u pitanju je sasvim drugačiji ukus i nova pita.


Pita sa grizom, sastojci:
3 jajeta
1 čaša jogurta
1/2 čaše ulja
1 čaša običnog brašna (tip 400 ili tip 500)
1 čaša pšeničnog griza
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
250-300 g krem sira
*čaša je od 2 dl


Priprema:
Umutite jaja, jogurt i ulje.
Dodajte suve sastojke i sjedinite.
Na kraju umešajte krem sir.
Pecite je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni (oko 25 minuta).
Naravno, pitu možete peći kraće ukoliko želite da površina ostane svetlija.
Dužina pečenja zavisi i od toga u kolikom plehu je pečete, ukoliko je deblja, pečenje traje duže i obrnuto.


Pita sa grizom se može peći u bilo kom plehu ili modlama, u zavisnosti od prilike.
Kada pripremam hladna predjela, od ove pite pravim podloge (pečem je u modlama za mini proje).

Na piticu prvo stavim malo krem sira, kolut čajne, kolut kiselog krastavca i kuglicu (u ovom slučaju od feta sira, čajne, kiselih krastavaca i susama).

Recept za kuglice, možete videti OVDE.


Napomena:
Po ovom receptu možete napraviti i slatku varijantu.
Eliminišite so i dodajte 100 g šećera, vanilin šećer, rendanu limunovu koricu i 100 g suvog grožđa (po želji).
Pečenu pitu pospite šećerom u prahu koji ste začinili vanilin šećerom.

Pustite mašti na volju i uživajte.

No comments:

Post a Comment