Monday, November 14, 2016

Štrudla sa sirom


Štrudla sa sirom, a može i sa spanaćem, šunkom, slaninom, sa ukusom pice...
U pitanju je slana štrudla, ali od ovog testa možete da napravite i slatku štrudlu.
Akcenat je na mekom tetstu koje se peče na visokoj temperaturi.
Rustičan izgled je neizbežan.


Sastojci:
500 g brašna tip 400
3 dl mlakog mleka
1 dl ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
10 g svežeg kvasca

Sastojci za nadev:
2 kašike masnoće (masti, margarina, maslaca...)
300 g sira


Štrudla sa sirom, priprema:
"Aktivirajte" kvasac onako kako to inače radite.
Najčešće koristim celu količinu mleka, sjedinim mleko, šećer i brašno dok ne dobijem "testo" malo gušće od smese za palačinke.

Kada kvasac proradi umesite testo - dodajte sve ostale sastojke i umesite meko testo.

Upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo i držite je na toplom mestu dok se testo ne udvostruči.

Podelite ga na dva dela i svaki deo razvijte u oblik pravougaonika okvirnih dimenzija 25*40.
Radnu površinu posipajte oštrim brašnom.
Svaki pravougaonik premažite masnoćom i pospite izmrvljnim sirom.



Uvijte štrudle bez pritiskanja.

Možete ih preseći na pola kako biste ih lakše složili u pleh.

Nije bitan savršen oblik jer je testo meko, a štrudle i treba da budu rustičnog izgleda.


Ukoliko ste ljubitelj pica ukusa, štrudla sa sirom se može obogatiti kečapom, origanom, šunkom...

Štrudlu zasecite, premažite i pospite semenkama, po želji.

Štrudla sa sirom treba da se "odmara" 20-tak minuta na toplom mestu (da se ne prehladi).

Nakon odmora, pecite je u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-tak minuta.


U nedostatku jaja, štrudlu možete premazati nečim drugim.
Za bavarski ukus i izgled, rastvorom vode i sode bikarbone.
Za pica ukus, mešavinom kečapa i vode.
Ili aquafabom kao što sam ja.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvaronline.




No comments:

Post a Comment