Štrudla sa sirom, a može i sa spanaćem, šunkom, slaninom, sa ukusom pice...
U pitanju je slana štrudla, ali od ovog testa možete da napravite i slatku štrudlu.
Akcenat je na mekom tetstu koje se peče na visokoj temperaturi.
Rustičan izgled je neizbežan.
Sastojci:
500 g brašna tip 400
3 dl mlakog mleka
1 dl ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
10 g svežeg kvasca
Sastojci za nadev:
2 kašike masnoće (masti, margarina, maslaca...)
300 g sira
Štrudla sa sirom, priprema:
"Aktivirajte" kvasac onako kako to inače radite.
Najčešće koristim celu količinu mleka, sjedinim mleko, šećer i brašno dok ne dobijem "testo" malo gušće od smese za palačinke.
Kada kvasac proradi umesite testo - dodajte sve ostale sastojke i umesite meko testo.
Upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo i držite je na toplom mestu dok se testo ne udvostruči.
Podelite ga na dva dela i svaki deo razvijte u oblik pravougaonika okvirnih dimenzija 25*40.
Radnu površinu posipajte oštrim brašnom.
Svaki pravougaonik premažite masnoćom i pospite izmrvljnim sirom.
Uvijte štrudle bez pritiskanja.
Možete ih preseći na pola kako biste ih lakše složili u pleh.
Nije bitan savršen oblik jer je testo meko, a štrudle i treba da budu rustičnog izgleda.
Ukoliko ste ljubitelj pica ukusa, štrudla sa sirom se može obogatiti kečapom, origanom, šunkom...
Štrudlu zasecite, premažite i pospite semenkama, po želji.
Štrudla sa sirom treba da se "odmara" 20-tak minuta na toplom mestu (da se ne prehladi).
Nakon odmora, pecite je u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-tak minuta.
U nedostatku jaja, štrudlu možete premazati nečim drugim.
Za bavarski ukus i izgled, rastvorom vode i sode bikarbone.
Za pica ukus, mešavinom kečapa i vode.
Ili aquafabom kao što sam ja.
Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvaronline.
No comments:
Post a Comment