Tuesday, November 22, 2016

Rolat sa lešnikom


Rolat sa lešnikom - još jedan u nizu sitnih kolača.
Rolat sa lešnikom je vrlo jdnostavan za pripremu, nema puno sastojaka, a akcenat je na lešniku,
Po istom receptu možete da napravite i tortu - koru podelite na tri dela i spajajte ih filom.


Sastojci za biskvit:
3 jajeta
3 kašike šećera
1 kašičica vanilin šećera
3 kašike mekog brašna
3 kašike ulja

Sastojci za fil:
2 jajeta
80 g šećera u prahu
150 g mlevenog lešnika
100 g maslaca/margarina
1 kašika šećera u prahu

Dekoracija
70 g čokolade
50 ml slatke pavlake
50 g krupno mlevenog lešnika



Rolat sa lešnikom, priprema:

Prvo pripremite fil - umutite jaja sa 80 g šećera u prahu i skuvajte ih na pari.
Posebno umutite margarin/maslac i 1 kašiku šećera u prahu.
Maslac sjedinite sa lešnikom.
Kada se fil od jaja ohladi, sipajte ga postepeno u fil od lešnika i mutite mikserom.

Priprema biskvita je vrlo jednostavna.
Prvo uključite rernu na 180 stepeni.
Odvojite belanca od žumanaca.
Belanca umutite penasto, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
U žumanca dodajte ulje, brašno, vanilin šećer i 2 kašike umućenih belanaca, pa umutite mikserom.
Potom sjedinite obe smese.
Pleh dimencija cca 30*30 obložite papirom za pečenje.
Sipajte smesu i poravnajte.
Biskvit pecite 6-7 minuta.
Pečeni biskvit urolajte, pa uvijte u vlažnu krpu.
Kada se ohladi, otpakujte ga, podelite na dva dela, svaki deo premažite filom i urolajte.

Ostavite ga u frižideru oko sat vremena.

Istopite čokoladu i slatku pavlaku.

Rolat secite na komade željene debljine, umačite ih do pola u otopljenu čokoladu, a potom u lešnike.

I na kraju, uživajte u čarobnom ukusu lešnika i prave čokolade.


Za glazuru sam koristila čokoladu sa 60% kakao delova.
Proizvođač se nalazi na fotografiji ispod.


No comments:

Post a Comment