Monday, September 12, 2016

Passatelli in brodo - Supa na italijanski način


Passatelli in brodo - passatelli u supi.
Za passatelli nema direktnog prevoda, tako kažu oni koji žive u Italiji.
Zbog toga smo ovo jelo krstili "Supa na italijanski način".
Akcenat je na knedlama (passatellli)
Supa može biti po izboru - sa mesom ili bez.
Odlučila sam se za supu od povrća.
Supa na italijanski način pripremljena po ovom receptu je više nego odlična.
Prvih nekoliko puta sam merila sastojke, a sada to radim po osećaju.
Od začina, dodajem samo so i biber.
Nekada stavljam više parmezana, nekada manje.
Parmezan ima jak ukus i miris, pa su i manje količine od navedenih dovoljne
Kako god da napravite, passatelli će biti ukusni.
Passatelli se prave u modli/presi za špecle, to je originalni italijanski oblik.
Modla mi nije bila pri ruci, pa sam napravila "šufnudle".
Ali, više mi se dopadaju passatelli u obliku loptica.
Sve u svemu, od originalnog recepta za passatelli in brodo nastalo je nešto novo i drugačije.
Recept je od Mire Selesi Rudnjanin.


Sastojci za supu:
2 kašike ulja
3 šargarepe
1 peršun (koren)
1 paškanat
1/2 celera (koren)
2 kašičice mešavine začina
1 kašičica soli
5 grančica peršunovog lista
2 grančice celerovog lista

Sastojci za passatelli:
4 jajeta
120 g prezli
120 g rendanog parmezana
prstohvat muskatnog oraščeta
1/2 kašičice rendane kore od limuna

Recept za mešavinu začina.


Passatelli in brodo, priprema:

Na zagrejanom ulju propržite povrće isečeno na sitnije komade.

Sipajte oko 1,5 l vode.

Kuvajte 10-15 minuta.

Dok se supa kuva, pripremite knedle.

Umutite jaja i sjedinite ih sa ostalim sastojcima.

Knedle oblikujte rukama - možete praviti loptice, valjke ili ih vaditi kašičicom kao klasične knedle.

Umesto modle za špecle, za passatelli možete koristiti gnječilicu za krompir..

Stavite ih u supu, začinite i dodajte iseckane grančice peršuna i celera.

Kuvajte još pet minuta.


U ovoj supi je akcenat na knedlama.
Ovako pripremljenim knedlama možete obogatiti bilo koju supu.

Umesto parmezana, možete koristiti neki drugi tvrdi sir.
Koru od limuna i muskatni oraščić možete izostaviti ako vam se takve kombinacije ukusa ne dopadaju.

Supu možete procediti i povće jesti odvojeno ili ga poslužiti zajedno sa supom i knedlama, kao što ja radim.

Passatelli se mogu skuvati u običnoj vodi i poslužiti sa maskarpone sirom i makom.
Mogućnosti imate dosta.




Italijanska kuhinja.







No comments:

Post a Comment