Passatelli in brodo - passatelli u supi.
Za passatelli nema direktnog prevoda, tako kažu oni koji žive u Italiji.
Zbog toga smo ovo jelo krstili "Supa na italijanski način".
Akcenat je na knedlama (passatellli)
Supa može biti po izboru - sa mesom ili bez.
Odlučila sam se za supu od povrća.
Supa na italijanski način pripremljena po ovom receptu je više nego odlična.
Prvih nekoliko puta sam merila sastojke, a sada to radim po osećaju.
Od začina, dodajem samo so i biber.
Nekada stavljam više parmezana, nekada manje.
Parmezan ima jak ukus i miris, pa su i manje količine od navedenih dovoljne
Kako god da napravite, passatelli će biti ukusni.
Passatelli se prave u modli/presi za špecle, to je originalni italijanski oblik.
Modla mi nije bila pri ruci, pa sam napravila "šufnudle".
Ali, više mi se dopadaju passatelli u obliku loptica.
Sve u svemu, od originalnog recepta za passatelli in brodo nastalo je nešto novo i drugačije.
Recept je od Mire Selesi Rudnjanin.
Sastojci za supu:
2 kašike ulja
3 šargarepe
1 peršun (koren)
1 paškanat
2 kašike ulja
3 šargarepe
1 peršun (koren)
1 paškanat
1/2 celera (koren)
2 kašičice mešavine začina
2 kašičice mešavine začina
1 kašičica soli
5 grančica peršunovog lista
2 grančice celerovog lista
Sastojci za passatelli:
4 jajeta
120 g prezli
120 g rendanog parmezana
prstohvat muskatnog oraščeta
1/2 kašičice rendane kore od limuna
Recept za mešavinu začina.
Passatelli in brodo, priprema:
Na zagrejanom ulju propržite povrće isečeno na sitnije komade.
Sipajte oko 1,5 l vode.
Kuvajte 10-15 minuta.
Dok se supa kuva, pripremite knedle.
Umutite jaja i sjedinite ih sa ostalim sastojcima.
Knedle oblikujte rukama - možete praviti loptice, valjke ili ih vaditi kašičicom kao klasične knedle.
Umesto modle za špecle, za passatelli možete koristiti gnječilicu za krompir..
Stavite ih u supu, začinite i dodajte iseckane grančice peršuna i celera.
Kuvajte još pet minuta.
U ovoj supi je akcenat na knedlama.
5 grančica peršunovog lista
2 grančice celerovog lista
Sastojci za passatelli:
4 jajeta
120 g prezli
120 g rendanog parmezana
prstohvat muskatnog oraščeta
1/2 kašičice rendane kore od limuna
Recept za mešavinu začina.
Passatelli in brodo, priprema:
Na zagrejanom ulju propržite povrće isečeno na sitnije komade.
Sipajte oko 1,5 l vode.
Kuvajte 10-15 minuta.
Dok se supa kuva, pripremite knedle.
Umutite jaja i sjedinite ih sa ostalim sastojcima.
Knedle oblikujte rukama - možete praviti loptice, valjke ili ih vaditi kašičicom kao klasične knedle.
Umesto modle za špecle, za passatelli možete koristiti gnječilicu za krompir..
Stavite ih u supu, začinite i dodajte iseckane grančice peršuna i celera.
Kuvajte još pet minuta.
U ovoj supi je akcenat na knedlama.
Ovako pripremljenim knedlama možete obogatiti bilo koju supu.
Umesto parmezana, možete koristiti neki drugi tvrdi sir.
Umesto parmezana, možete koristiti neki drugi tvrdi sir.
Koru od limuna i muskatni oraščić možete izostaviti ako vam se takve kombinacije ukusa ne dopadaju.
Supu možete procediti i povće jesti odvojeno ili ga poslužiti zajedno sa supom i knedlama, kao što ja radim.
Passatelli se mogu skuvati u običnoj vodi i poslužiti sa maskarpone sirom i makom.
Mogućnosti imate dosta.
Italijanska kuhinja.
No comments:
Post a Comment