Pletenice - meke, mirisne i ukusne.
Oblik pletenica ima poseban ukus - drugačiji nego neki drugi oblik peciva.
Sastojci:
500 g belog brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
250 g krem sira
2 umućena jajeta
1,5 dl gazirane vode.
2 kašike ulja
Premaz:
1 jaje
po izboru: susam, lan, kim, suncokret...
Priprema:
U posudu za mešenje stavite suve sastojke i sjedinite ih.
Napravite udubljenje, pa dodajte tečne (krem sir sam svrstala u tečne sastojke).
Umesite glatko testo.
Dobro ga upakujte i ostavite na toplom mestu da naraste.
Podelite ga na 9 delova.
Od svakog bela napravite rolnicu oko 25-30 cm dužine.
Od po 3 rolnice ispletite pletenice.
Ostavite ih da se odmaraju 20-tak minuta.
Premažite ih jajetom i pospite po želji.
Pecite ih 20 minuta na 200 stepeni.
Ukoliko sir nije slan, dodajte još malo soli (i obrnuto).
*Ako se testo lepi prilikom oblikovanja pletenica, posipajte ga oštrim brašnom.
Za pripremu testa možete koristiti kombinaciju mekog i oštrog brašna.
Ukoliko koristite samo oštro, pecivo će se više mrviti, ali će biti vazdušastije.
Uz pletenice možete služiti ono što volite.
Ja sam poslužila brie sir sa biberom i salatu od pečenog povrća.
No comments:
Post a Comment