Recept za masni kiseli kupus je mama dobila od komšinice Mace, mada kruži i po internetu.
Ja sam ga malo korigovala.
Originalni recept za masni kiseli kupus je od 10 kg kupusa, a kako sam ga prvi put pravila, napravila sam od 1 kg.
Znači 1/10 mere.
Količinu soli sam smanjila, ren nisam imala.
Peršun sam koristila kao dekoraciju, prilikom služenja.
Sledeći put ću staviti i malo ljubičastog kupusa.
Originalni recept se nalazi na kraju posta.
P.S. Trenutno se "kiseli" karfiol zajedno sa kupusom.
Javljam utiske uskoro.
Sastojci:
1 glavica kupusa (od 1 kg okvirno)
2 šargarepe (100 g okvirno)
1 dl ulja
1 dl sirćeta
30 g morske soli
1 kašičica bibera u zrnu
Masni kiseli kupus, priprema:
Kupus iseći na kriške zajedno sa kočanom/sredinom/delom korena.
Šargarepu krupno izrendati i sjediniti sa solju, sirćetom uljem i biberom.
Svaku krišku kupusa umakati u marinadu sa jedne i druge strane.
Ređati u vanglicu (ili koficu).
Na kraju, preliti ostatkom marinade, dobro pritisnuti i poklopiti.
Ovako pripremljen masni kiseli kupus se može jesti nakon 4 dana.
Oni koji do sada nisu jeli ovako pripremljen kiseli kupus se verovatno pitaju kakvog je ukusa.
I ja sam razmišljala na tu temu dok ga nisam probala.
Kupus nije mastan, sirće se gotovo ne oseća.
Vrlo je sličan klasičnom kiselom kupusu, ali se ipak razlikuje.
S obzirom da se bliži sezona slava, a ne znate šta biste novo i brzo napravili, savetujem da probate ovu salatu.
Originalni recept:
10 kg kupusa
1 kg šargarepe
1 koren rena
400 g soli
1 l ulja
1 l sirćeta
1 vezica peršuna
2 kašike bibera u zrnu.
Savet:
Birajte manje glavice kupusa (ako ste u mogućnosti).
Manje kriške kupusa su dekorativnije i jednostavnije ih je poslužiti.
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
Kad se slozi kupus da li se nalije vodom, da li bude tecnosti da pokrije ili kako?
ReplyDelete