Stičem utisak da tokom jeseni ima najviše proslava.
Svadbe, krštenja, rođendani...
Ponekada pomislim da je 90% ljudi rođeno baš tada.
A počinje i sezona slava,
Slavskom kolaču se posvećuje posebna pažnja.
Svaki ukras na njemu ima svoje mesto i značenje.
Slavski kolač je zapravo okrugli hleb.
Najvažniji ukras je prosfornik, pečat koji se utiskuje na kolač.
Takođe i grančica bosiljka.
Ostali ukrasi zavise od umešnosti domaćice.
Slavski kolač bi trebalo da bude postan (od hlebnog testa), ali domaćice ga često pripremaju sa mlekom, puterom, jajima, kako bi mu obogatile ukus.
Ili pored slavskog kolača, naprave razna peciva.
Pored toga što lepo izgleda, pecivo treba da bude i ukusno.
Kada je vreme posta, poželjno je ispoštovati pravila istog.
Osnovni recept za mrsna peciva (pogače, slavske kolače...)
Sastojci:
900 g običnog brašna
2 kašičice soli
3 kašičice šećera
150 g istopljene masti/putera
2 umućena jajeta
4,5 dl mlakog mleka
20 g kvasca
Za premazivanje testa:
100-150 g istopljene masti/putera
Za završnicu:
1 jaje
krupna morska so
semenke po izboru
Priprema:
Umesite kvasno testo na uobičajen način - onako kako to najčešće radite.
Ostavite ga da naraste, a potom ga razvijte i premazujte rastopljenom masnoćom.
Testo premazujte i savijajte koliko puta želite.
Od broja premazivanja, zavisi koliko će se testo listati.
Potom napravite po želji pecivo, kolač. pogaču...
Ostavite da naraste, premažite i pospite solju i semenkama, po želji.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.
Ukoliko nemate vremena da premazujete testo, preskočite taj korak.
Od postojećeg testa, na isti način, pripremite vaše omiljeno pecivo.
Kada je u pitanju posna varijanta, masnoće životinjskog porekla, zamenite biljnim masnoćama (margarinom).
Mleko zamenite istom količinom vode.
Navedenu količinu jaja, zamenite, takođe, vodom (1 dl okvirno).
U brašno dodajte 1/2 kašičice praška za pecivo.
Za premazivanje, umesto jajeta, koristite rastvor sode bikarbone - sjedinite 1 dl kipuće vode i 1 ravnu kašičicu sode bikarbone,
Ukrasi za slavski kolač se prave od brašna tip 400, vode i soli.
Od navedenih sastojaka treba napraviti što čvršće testo.
Ukrase možete ispeći (osušiti) u rerni i naknadno ih zalepiti na kolač (belancetom, medom...)
Što se testo duže odmara, vaš hleb i peciva će biti ukusniji.
Zato, ako imate malo više vremena, umesite testo ranije i premesite ga nekoliko puta.
Što ga više "masirate" ono će biti lepše i na oko i za nepca.
A šta sve možete napraviti od ovog testa (i slano i slatko, sa nadevima po izboru), pogledajte na fotografijama.
I ne zaboravite da oblik i izgled daju ukus hrani.
Tagovi: slavski kolač, slana peciva, slatka peciva, lisnate kiflice, kiflice sa sirom, kiflice sa lanom, susam kiflice, rol viršle, pecivo sa nutelom, mini pice, integralne kiflice. peciva za dečije rođendane, peciva za poslave, peciva za doručak, koktel pecivo.
A šta sve možete napraviti od ovog testa (i slano i slatko, sa nadevima po izboru), pogledajte na fotografijama.
I ne zaboravite da oblik i izgled daju ukus hrani.
Tagovi: slavski kolač, slana peciva, slatka peciva, lisnate kiflice, kiflice sa sirom, kiflice sa lanom, susam kiflice, rol viršle, pecivo sa nutelom, mini pice, integralne kiflice. peciva za dečije rođendane, peciva za poslave, peciva za doručak, koktel pecivo.
No comments:
Post a Comment