Saturday, October 10, 2015

Ajvar od barenih paprika


Priprema ajvara od barenih paprika je ista kao od pečenih, samo što se umesto pečenih paprika koriste barene/blanširane, kako sam naziv kaže.
Za pripremu ovog ajvara, potrebno je manje vremena nego kada se priprema od pečenih paprika.
U ovom slučaju se paprike ne ljušte.
Paprika manje kalira, pa se samim tim dobija i veća količina ajvara.
Volim i jedan i drugi ajvar.
Po meni je ipak je ukusniji, pikantniji, jačeg ukusa, onaj koji se priprema od pečenih paprika.
Poznajem one koji nikako ne vole takav ajvar već samo ovaj koji vidite na fotografijama.
Eto, ukusi se razlikuju, pa o njima nećemo raspravljati.
Za ovakav ajvar ne morate birati idealne paprike.
One mogu biti i male i krive, ali bitno je da su mesnate.


Ajvar od barenih paprika, sastojci:
1 kg crvenih paprika (očišćenih)
300 g očišćenog patlidžana
2-3 ljute paprike (opciono)
2- čena belog luka
1 kašika soli (ravna)
1 kašika šećera (opciono)
1,5-2 dl ulja
1 kašičica sirćeta

Za marinadu:
1 l vode
1 kašika soli
1 kašika šećera
2-3 kašike sirćeta.

Od ove količine ćete dobiti 3 teglice od 370 ml.


Ajvar od barenih paprika, priprema:
Sjedinite sve sastojke za marinadu i stavite da provri.
Dodajte papriku i patlidžan isečene na manje komade i blanširajte nekoliko minuta na visokoj temperaturi.
Blanširano povrće ređajte u đevđir ili cediljku.
Kada se ocedi, sameljite na mašini za meso.
Dodajte so, šećer, sitno iseckan beli luk i ljutu papriku.
Zagrejte ulje, dodajte smesu od povrća i pržite oko pola sata.
Na kraju dodajte sirće, sipajte u tegle, zapecite, pasterizujte...
Čuvajte na uobičajen način.


Ajvar od barenih paprika može biti ljuti, ljući ili najljući, po izboru.
Ili blagi.
Kako ko voli.

2 comments:

  1. Hello, how is it called this pointed pepper? It looks beautiful! Thank you so much.

    ReplyDelete
  2. Dobar ajvar. Svaka čast

    ReplyDelete