Pored kuvanja džemova i zamrzavanja, voće se za zimske dane može sačuvati i u vidu kompota (u ovom slučaju je u pitanju kompot od nektarina, a na isti ili sličan način, možete pripremiti kompot od nekog drugog voća).
Priprema kompota je vrlo jednostavna.
Dugo ga nisam pripremala.
Nektarine su me ove godine fascinirale (kao što ste mogli da primetite), pa sam odlučila da ih složim u teglice i dekorišem mašnicama.
Odlučila sam da za zimu pripremin kompot od nektarina.
Kompot od nektarina, sastojci za 1 teglu od 720 ml:
400 g očišćenih nektarina (okvirno)
3 dl vode
30 g šećera
vanila (opciono)
Nektarine naređati u teglu.
Prokuvati vodu i šećer.
Preliti nektarine, zatvoriti teglu i pasterizovati desetak minuta.
Kompot od nektarina je spreman za zimu.
Savetujem da birate manje i čvršće plodove.
Naravno, ukoliko imate veće nektarine, možete ih iseći na više delova.
Količinu šećera možete korigovati, povećati, ukoliko želite.
Kompot od nektarina možete koristiti za razne torte, kolače, poslastice, voćne salate...
Na ovaj način za zimu možete pored nektarina, sačuvati: breskve, šljive, kajsije, jagode, maline, kupine, smokve...
A možete napraviti i miks voća po izboru.
ovo mi se mnogo dopalo, pozdrav !!!
ReplyDeleteHvala ;)
DeleteNapravila sam nekoliko tegli kajsija a danas ću(prvi put) od naktarina, pozdrav
DeleteJavite utiske. Meni je od nektarina najlepši. S tim što od nektarina pravim u septembru...
DeleteDa li se u tegle sipa vruca ili hladna tecnost?
ReplyDeletePlaniram ga prvi put spremati.
Hvala
Vruća :)
DeleteRECEPT JE SUPER SAMO DALI MOZE DA SE NE LJUSTE NEKTARINE POZDRAV
ReplyDeleteNe znam zašto ne dobijam obaveštenja o komentarima?! Ja ih nikada ne ljuštim :)
Delete