Tuesday, June 16, 2015

Čokoladna tajna



Čokolada se može kombinovati sa raznim sastojcima.
Retko ko ne voli čokoladu, posebno u tortama i kolačima.
Poznavala sam osobe koje nisu volele ni čokoladu ni čokoladne kolače, a sada vole i jedno i drugo.
Čokoladu volim u svakom obliku, a posebno u kombinaciji sa crvenim voćem.
Evo jednog čokoladno-voćnog predloga.


Sastojci za 1 koru (treba ispeći ukupno 3 kore):
3 jajeta;
3 kašike šećera;
3 kašike mlevenih oraha;
1 kašika mlevenog keksa;
1 kašika rendane čokolade.

Sastojci za čokoladi fil:
5 jaja;
250 g šećera;
2 kesice vanilin šećera;
250 g čokolade;
250 g putera.

Sastojci za voćni fil:
300 g očišćenih višanja;
100 g očišćenih trešanja;
100-150 g šećera.

Sastojci za dekoraciju:
po potrebi očišćene višnje;
po potrebi očišćene trešnje;
po potrebi ribizle;
po potrebi seckana čokolada.


Priprema:
Cela jaja umutiti sa šećerom. Mutiti dok se šećer ne istopi i smesa ne postane penasta.
Dodati orahe, keks i čokoladu, pa lagano izmešati.
Peći u podmazanom plehu dimenzija oko 20*30 cm 15-tak miuta a 150 stepeni.
Postupak je isti za sve tri kore.


Čokoladni fil ćete pripremiti na sledeći način:
jaja umutite penasto sa šećerima. Dodajte čokoladu i kuvajte na pari dok se čokolada ne otopi. Potom dodajte maslac i kuvajte uz neprekidno mešanje još 5 minuta.
Kada se fil dobro ohladi, stavite ga u frižider na pola sata.
Zatim ga umutite mikserom i nafilujte tortu.


Gornju koru premažite voćnim filom koji ćete pripremiti tako što ćete skuvati višnje, trešnje i šećer.
Smesu je potrebno kuvati 10-15 minuta.
Mlakim voćnim filom prelijte/premažite ohlađenu tortu.
Dekorišite je svežim voćem i komadićima čokolade.



Da bi ugođaj bio potpun, napravila sam tzv. višnjinu vodicu sa čokoladom - u čašu hladne vode stavila sam desetak višanja, malo izgnječila, dodala rendanu čokoladu i to je sve!





2 comments:

  1. Recept je odlican, kao i uvek :) Samo moram opet da naglasim da sam apsolutno oduševljena slikama i tvojom kreativnošću!

    ReplyDelete