Recept je sa bloga Minjina Kuhinjica.
Napravila sam trećinu mere. Neke sastojke sam zamenila.
Testo sam napravila po njenom receptu, ali krem od sira nisam.
Zamenila sam ga slatkom pavlakom i šlag kremom od vanile.
Kolač sam prelila čokoladnom glazurom, pa premazala šlag.
Kao dekoracija, poslužile su mi ribizle i mlečna čokolada.
Originalni recept (sastojci):
3 jajeta
350 g šećera
250 ml ulja
1 vanil šećer
2 kašičice cimeta
½ kašičice muskatnog oraščeta
½ kašičice soda bikarbone
½ kašičice praška za pecivo
325 g brašna
100 g mlečne čokolade
400 g šargarepe
200 g jabuke
200 g maslaca
250 g šećera u prahu
400 g sirnog namaza
borovnice i maline
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i uljem. Sjedinite suve sastojke i dodajte ih u prethodno umućenu smesu. Izmešajte i dodajte sitno rendanu šargarepu i jabuku kao i iseckanu mlečnu čokoladu.
Kolač pecite u plehu prečnika 26 cm na 180 stepeni sat vremena.
Obzirom da sam napravila manju meru, koristila sam i manju modlu, prečnika 14 cm.
Pekla sam ga 50 minuta na 150 stepeni.
(Meni je temperatura od 180 stepeni bila prejaka-kolač se u sredini ispupčio, pa sam je smanjila na 150 stepeni. Pre dekoracije, isekla sam taj deo kako bih poravnala kolač i dodala ga prilikom služenja kao dekoraciju.)
(Meni je temperatura od 180 stepeni bila prejaka-kolač se u sredini ispupčio, pa sam je smanjila na 150 stepeni. Pre dekoracije, isekla sam taj deo kako bih poravnala kolač i dodala ga prilikom služenja kao dekoraciju.)
Kada se kolač prohladi, premažite ga kremom od sira. Umutite maslac i šećer u prahu, pa dodajte sir i sjedinite smesu.
Minjin savet je da kolač dekorišite borovnicama i malinama.
Ukoliko niste ljubitelj slatkog sira kao ja, kolač možete preliti čokoladnom glazurom i premazati umućenom slatkom pavlakom u koju ćete pre mućenja dodati šlag kremu od vanile. Smesu mutite ručnom mutilicom ili mikserom, ali na najmanjoj brzini. Vodite računa da vam se smesa ne premuti. Ne treba da bude jako čvrsta.
Za celu meru potrebno je 250 ml slatke pavlake i 50-tak g šlag kreme od vanile.
Za dekoraciju možete koristi bobičasto voće koje volite ili imate.
Sačekajte da se kolač dobro ohladi pre sečenja kako se ne bi mrvio.
Sa svim izmenama, moj kolač izgleda ovako.
Kako izgleda Minjin Sočni Uskršnji kolač sa šargarepom, možete videti OVDE.
P.S. Mislim da bi kolač bio ukusniji ako bi se u testo dodalo malo bobičastog voća. Takođe, cimet i muskatni oraščić bih zamenila rendanom korom od limuna. Dodala bih kašiku-dve griza i dobila malo drugačiji kolač.
Moja verzija ovog kolača izgleda ovako:
Glazura:
Za pripremu ovog kolača, možete koristiti i voće iz ruma ili rakije.
Kako izgleda Minjin Sočni Uskršnji kolač sa šargarepom, možete videti OVDE.
Moja verzija ovog kolača izgleda ovako:
Testo:
3 jajeta
350 g šećera
250 ml ulja
1 vanil šećer
1 kašičica rendane kore od limuna
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice praška za pecivo
325 g brašna
350 g šećera
250 ml ulja
1 vanil šećer
1 kašičica rendane kore od limuna
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice praška za pecivo
325 g brašna
30 g griza
100 g mlečne čokolade
400 g šargarepe
200 g jabuke
100 g mlečne čokolade
400 g šargarepe
200 g jabuke
100 g bobićastog voća po izboru
Glazura:
100 g crne čokolade
100 ml slatke pavlake
Sastojci za krem:
250 ml slatke pavlake
50 g šlag kreme od vanile
Dekoracija:
po potrebi komadići čokolade i bobičasto voće
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
No comments:
Post a Comment