Saturday, January 24, 2015

Svetosavske perece


Svetosavske perece - male ili velike, kupovne ili domaće, debele ili tanke, posne ili mrsne, odlučite sami.


Bliži se školska slava, Sveti Sava...
Ovoj slavi sam se posebno radovala dok sam išla u školu i to u osnovnu. 
Za mene je tada ovaj praznik imao veliki značaj. 
Sa horom smo imali nastupe u crkvi uz svetosavsku himnu: "Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi..."
Nismo išli na časove. 
Nosili smo bele košulje...
Baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici. 
Jer, dan Svetog Save nije bio kompletan bez pereca.
Naravno, perece se mogu napraviti i u kućnim uslovima.
Ima dosta recepata, verujem da ih svi znaju jer nema tu neke filozofije.
Prhke, meke, bavarske, sa morskom solju ili prelivom od soli i brašna, sa susamom ili nekim drugim semenkama...



Svetosvske perece, sastojci:
500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca,
3 dl mlakog mleka ili vode,
50 g otopljenog maslaca ili margarina,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
20 g svežeg kvasca,

Za premazivanje i posipanje:
50 ml vode,
1 kašičica sode bikarbone,
morska so po potrebi,


Svetosavske perece, priprema:
Umesite kvasno/kiselo testo na uobičajen način,
Testo upakujte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.
Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.
Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu.
Prohladite smesu i premažite perece, pospite ih solju i pecite dok ne porumene (oko 15 minuta) na 200 stepeni.
Uz napomenu da perece ne treba da stoje nakon oblikovanja, odmah se mogu peći.
Ovako pripremljene perece podsećaju na bavarske, a brže su za pripremu ;)


Svetosavske perece mogu da izgledaju i ovako (uz dodatak ointegralnog brašna):


Za hrskaviju koricu, u rastvor sode bikarbone dodajte kašiku limunovog soka.

Ili ovako:


2 comments:

  1. Baš su ti lepi. i jako ih volim...mi smo izabrali svetosavske perece za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije.

    ReplyDelete