Monday, December 29, 2014

Zimski ručak


Kod nas taj zimski ručak izgleda ovako:


Neki ga zovu "svadbarski kupus", a ja ne znam kako bih ga drugačije nazvala obzirom da se kod nas u kući uvek kuva zimi, a na svadbama ga nikada nisam jela ;).
Mama ga najčešće priprema za božične i novogodišnje praznike, ali i kao nedeljni ručak.
Recept me nije zanimao, pa se nisam raspitivala jer smatram da tu nema neke filozofije
Moja mama ga uvek priprema ovako ili malo drugačije u zavisnosti od toga koja mesa kombinuje-u pitanju su nijanse ;).


Neophodni sastojci:
2 glavice kiselog kupusa (oko 5 kg)
1 kg svinjskog mesa (meso od vrata i buta)
500 g domaćih suvih kobasica
500 g suvih rebara
500 g mesnate slanine
500 g junećeg mesa po izboru
1 kg krompira
500 g crnog luka
3-4 čena belog luka
4 lista lovora
50 g aleve paprike
20 g tucane ljute paprike
po potrebi i ukusu: so i biber

Priprema:
Kupus iseći na krupnije komade, a  takođe i mesa, slaninu i kobasice. Crni i beli luk iseckati sitno. Krompir iseći na pola (prethodno ga oljuštiti).
Za kuvanje koristiti što veću šerpu. Mama koristi šerpu za zimnicu ;).
Na dno šerpe staviti kupus, preko njega mesa, slaninu, kobasice, krompir, pa posuti crnim i belim lukom, alevom i ljutom paprikom. Staviti i listove lovora. Preko svega toga ponovo staviti kupus, pa ponoviti postupak sa mesom, kobasicama... Postupak ponavljati dok se svi sastojci ne utroše, a završiti kupusom. Ako koristite veliku šerpu, trebalo bi da imate tri reda kupusa i dva reda mesa.
Naliti vodom da ogrezne i kuvati na nižoj temperaturi oko 4 sata.
Najbolje je kuvati na smederevcu zbog prečnika šerpe.
Naravno, po potrebi, možete skuvati i manju količinu.
P.S. So dodati ukoliko kupus nije dovoljno slan.


Obzirom da ne jedem meso, a kažu da ručak treba podeliti sa prijateljima, ja svoj deo rado dajem najboljim prijateljima ;)


P.S. ne znam zašto se ukućani bune kada to radim ;)?!

No comments:

Post a Comment