Monday, December 22, 2014

Ljuto, ljuće, najljuće with Flowers&Chillies

Samo za one najhrabrije ;)
Insanely hot and tasty!
Flowers&Chillies i ja vam za predstojeće praznike predlažemo sledeće HOT kombinacije:

Predjelo sastavljeno od šunke, sireva... i punjenih jaja uz dodatak crvenih i žutih papričica-Trinidad Moruga Scorpion (crvene papričice) i Yellow Moruga (žute papričice)

Punjena jaja možete pripremiti na sledeći način:

Sastojci:
jaja (količinu odredite sami)
kisela pavlaka 
senf (po ukusu)
beli luk u prahu (prstohvat)
origano (prstohvat)
biber (prstohvat)
so (po ukusu)
Trinidad Moruga Scorpion (crvene papričice) i Yellow Moruga (žute papričice) po ukusu
Priprema:
Jaja operite (to je kod mene neizbežan ritual ;)), stavite ih u hladnu vodu i kuvajte ih 10-tak minuta od momenta vrenja.
Jaja treba da budu tvrdo kuvana.
Kada se ohlade, presecite ih na pola. Pažljivo odvojite žumanca od belanaca.
Žumanca stavite u činijicu, izgnječite ih, pa dodajte sve ostale navede sastojke osim crvenih i žutih papričica.
Kao što sam vam već napomenula, količine sastojaka odredite po ukusu i potrebi.
Nekada pravim mekšu, a nekada tvrđu smesu od žumanaca, što znači da nekada stavljam više, a nekada manje pavlake.
Isto se odnosi i na ljutinu-prilagodite je onom ko će ih jesti i pospite punjena jaja sitno seckanim paprikama.

Po meni, ljuta paprika se savršeno slaže uz pasulj, pa evo jedne, nesvakidašnje, kombinacije:

Pasuljast rižoto možete pripremiti na sledeći način:
Sastojci:
100 g pirinča
300 g kuvane pasuljice
50 g crnog luka
3 kašike maslinovog ulja
Habanero Orange papričica
1 srednja slatka paprika
Od začina: kim, biber, so, kurkuma,, kari, peršunov list, marinirani biber...

Priprema:
Pirinač operite, sipajte tri puta veću količinu vode, dodajte malo soli, kurkumu po ukusu (ali ne previše, dovoljo je 1/2 kašičice) i kuvajte ga dok se omekša.

Crni luk sitno iseckajte i propržite ga na vrelom ulju. Kada je skoro gotov, dodajte komadić sitno seckane Habanero Orange papričice (ostatak je potreban za dekoraciju), sitno seckanu slatku papriku i kim. Pržite kratko uz neprekidno mešanje, na visokoj temperaturi.

Dodajte pasulj i izmešajte.


Kada je pirinač skoro gotov, dodajte začine po ukusu. Ja sam stavila prstohvat karija, malo više bibera i peršunovog lista.
Habanero Orange papričica i marinirani biber ovom jelu daje poseban ukus, pa nemojte izbegavati ove sastojke jer ovaj rižoto  mora biti ljut.

Izmešajte pirinač i pasulj, sipajte na tanjir, pospite sitno seckanom Habanero Orange papričicom i biberom, pa poslužite.

Napomena: ovo jelo (zbog  puno hranljivih sastojaka) može biti kompletan obrok uz neku sezonsku salatu, po izboru.



Za ljubitelje mesa-Domaćinski ćevapi:

Sastojci:
400 g mešanog mlevenog mesa
1 sitno iseckan čen belog luka
1 kašičica sitno iseckanog crnog luka
1/2 kašičice aleve paprike
1/2 kašičice mrvljene ljute paprike- Cayenne Super Hot
1 ravna kašičica soli
1 puna kašičica senfa
biber po ukusu
50 g domaće mesnate slanine
1 jaje
3 kašike hlebnih mrvica
1 kašika integralnog brašna za valjanje ćevapa

Za dekoraciju:
1 kašičica mrvljene ljute paprike-Cayenne Super Hot
peršunov list

Priprema:
Izmešati meso sa svim navedenim začinima, pa dodati sitno iseckanu slaninu, Dobro umesiti smesu. Ostaviti da odstoji bar sat vremena u frižideru, a ako ste u mogućnosti, ostavite da prenoći. Potom dodati jaje i prezle i umesiti meso. Od ove količine napraviti 10 ćevapa. Valjati ih u integralno brašno. Brašno dobro utrljati u ćevape. Pržiti ih na malo ulja oko 25 minuta na nižoj temperaturi uz povremeno okretanje kako bi se ispržili sa svih strana.
Gotove ćevape posuti mrvljenom Cayenne Super Hot paprikom i peršunovim listom.

I eto tako...
Toliko za sada od Flowers&Chillies i mene.
Ko preživi, pričaće ;)

No comments:

Post a Comment