Mislim da sam već o ovim zrncima pisala. a ukoliko nisam, pisaću nekom drugom pilikom.
Za one koji ne znaju šta je proso, dajem kratko objašnjenje-to je žitarica koju vole papagaji ;)
Ovo mi je najlakši način da objasnim šta je proso. S tim što je proso koji se koristi za ljudsku upotrebu oljušten, za razliku od onog koji konzumiraju papagaji.
Inače, proso me uvek asocira na papagaje ;)
Nisam probala da koristim integralni proso, čini mi se da mu je ljuska pretvrda, ali to ne znači da nekom prilikom neću eksperimentisati.
Ova čorbica je vrlo jednostavna za pripremu-ukusna je i hranljiva. Takođe i posna.
Neophodni sastojci:
2 kašike ulja po izboru
1 srednja šargarepa
1 srednji zelen
4 kašike prosa
po ukusu: so, biber, kurkuma, peršunov list...
Priprema:
Šargarepu i zelen očistiti i izrendati. Potom propržiti kratko na ulju, pa sipati opran proso i oko 1 l vode.
Čorbu kuvati desetak minuta, dodati, po potrebi i ukusu, još vode, začiniti i kuvati još koji minut.
Prilikom služenja, čorbu posuti peršunovim listom.
Znam da se proso koristi u ishrani ljudi, ali ga nikada nisam koristila. Nikad se nisam potrudila da pronadjem recept! Jutros, nekeko, izlete sam pred mene. Hvala, Kristina. Ovo cu zaista morati da probam.
ReplyDeleteNema na čemu ;)! Proso se može kombinovati sa raznim namirnicama, i u slatkim i u slanim obrocima ;).
Delete