Iskoristite sveže, sezonsko, povrće dok ga ima. Ipak je leto leto, a zima je zima...
Neophodni sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
50 g crnog luka
50 g šargarepe
200 g crvene paprike
500 g svežeg paradajza
1 čen belog luka
1 kašičica morske soli
1 kašičica origano
po ukusu: biber, ljuta paprika, korijander, bosiljak
Još je potrebno i:
400 g makarona pene rigatoni
1 kašičica kurkume
50 g sira sa plavim plesnima ili 100 g Moja kravica belog sira
30 g kapra
Priprema:
Na vrelom ulju pržiti sitno iseckan crni luk. Kada počne da rumeni, dodati sitno seckanu šargarepu. Pržiti na jačoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok šargarepa ne omekša. Potom dodati papriku na iseckanu na sitnije koskice. Pržiti uz mešanje oko 2 minuta.
Paradajz oljuštiti i iseckati. Nemojte ga blendirati.
Dodati paradajz. Kada provri, smanjiti temperaturu, pa dodati navede začine i izgnječen beli luk.
Krčakti 3 minuta.
Makarone obariti prema uputstvu sa kesice, a u vodu dodati kurkumu.
Kuvati ih 2 minuta kraće nego što je potrebno.
Ocediti vodu, pa makarone dodati u povrće.
Krčati 2 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
Po ukusu dodati još soli.
Prilikom služenja, makarone posuti sitno seckanim "plavim" ili belim sirom i kaprom.
Ova mera je dovoljna za 5 osoba.
Napomena:
Poznati svetski kuvari savetuju da se makarone kuvaju al dente što po njima podrazumeva savršeno kuvanu testeninu.
Nisam ljubitelj "savršeno" kuvane testenine. Uvek je kuvam koji minut duže, posebno kada je pripremam sa povrćem.
Makarone pripremljene na ovaj način su, po meni, ukusnije.
Probajte i vi, pa mi reci da li sam u pravu!
Uz još jednu napomenu:
O ukusima ne treba raspravljati ili De gustibus non disputandum est!
Prijatno!
P.S. Recept je nagrađen kao jedan od najkreativnih od strane sajta Recepti.com u okviru Moja kravica nagradnog konkursa.
No comments:
Post a Comment