Sunday, July 7, 2019

Sočne čokoladne kocke


Šočne čokoladne kocke u saradnji sa portalom C Slatka tradicija.



Sastojci za biskvit:
4 jajeta
2/3 šolje šećera
1/2 šolje mleka
1/2 šolje ulja
2 kašike C kakao praha
1/2 šolje C griza
2/3 šolje brašna
1 kašičica C praška za pecivo

Preliv/sirup:
1 šolja džema od kajsija
1 šolja vode
1 kesica C vanilin šećera

Glazura:
150 g čokolade
1 dl slatke pavlake

*Šolja je od 2 dl

Priprema biskvita:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte redom sve ostale sastojke - mleko, ulje, kakao prah, griz, brašno, i prašak za pecivo.

Sjedinite sve sastojke.
Pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm obložite papirom za pečenje (ili ga podmažite masnoćom i pospite brašnom) i sipajte smesu za biskvit.
Ostavite da odstoji desetak minuta.

Pecite 25-30 minuta na 150 stepeni.
Čačkalicom možete proveriti da li je biskvit pečen.

Dok se biskvit peče, kratko prokuvajte džem, vodu i vanilin šećer.
Dovoljno je da vri 2-3 minuta.

Pečen biskvit prelijte ovim sirupom.

Sačekajte da se sve lepo upije, pa sipajte čokoladnu glazuru koju ćete pripremiti tako što ćete čokoladu otopiti na niskoj temperaturi uz postepeno dodavanje slatke pavlake.

Kolač bi trebalo da prenoći u frižideru ili na hladnom mestu pre služenja.


Prilikom služenja ga možete dekorisati šlagom, sezonskim voćem ili orašastim plodovima.

Ukoliko niste ljubitelj kombinacije čokolade i voća, umesto ovog preliva, možete koristiti čokoladno ili obično mleko.

Ja sam izabrala džem od kajsija, ali u obzir dolazi i bilo koji drugi.
Moj džem je malo ređi, ako je vaš gušći, sipajte više vode (još oko 1 dl).
Svako prema svom ukusu.



Recept za džem od kajsija se nalazi OVDE.
Ukoliko se odlučite za džem od malina, recept se nalazi OVDE.




No comments:

Post a Comment