Thursday, June 20, 2019

Kikiriki puter (Peanut butter)


Kikiriki puter se pravi od pečenog kikirikija.
Priprema kikiriki putera je vrlo jednostavna.
I da, nisu vam potrebne mega, giga, ekstra skupe seckalice za hranu.

Kikiriki puter, sastojci:
250 g pečenog kikirikija*
prstohvat-dva morske soli


Kikiriki puter, priprema:
Pečeni kikiriki i so sipajte u food procesor (čoper, seckalicu za hranu, blender).
Procesirajte dok ne dobijete kompaktnu masu.
Videćete sve faze pripreme - prvo će se kikiriki iseckati, pa ćete dobiti kao slepljen mleveni kikiriki, ali što duže procesirate, videćete kako dobijate kompaktnu pastu.
Savet je da tokom pripreme ovog putera povremo isključujete blender kako se ne bi pregrejao i pokvario/pregoreo (desilo mi se i to kada sam pravila falafel).

Količina kikirikija je okvirna.
U moju posudu stane toliko, plus-minus.
Bitno je da se posuda napuni skoro do vrha jer se u tom slučaju bolje samelje.
U ovoj posudi pravim i tahini.

Koristim trodelni štapni mikser marke Russell Hobbs (snaga 400W).
Kako izgleda, vidite na fotografijama (uz napomenu da ima još dva nastavka).


*Pitali ste me koji kikiriki koristim.
Kupujem blanširani kikiriki koji ispečem.
Obično ga pečem kraće, sada sma ga zaboravila i mislila sam da se prepekao, međutim nije, kikiriki puetr je odličan.
Pečem ga u rerni na 150-180 stepeni (kako kada) 10-15 minuta.
Najbolje je da tokom pečenja proveravate.
Podrazumeva se da možete kupiti kikiriki koji je već pečen.

Kikiriki može biti i slan ukoliko ćete puter koristi samo za slana jela.
Ukoliko imate u planu da ga koristite i u slatkoj varijanti, savet je da kikiriki bude neslan.


Nekada ga meljem kraće, nekada duže.
Od dužene mlevenja, zavisi  tekstura.
Mada, tekstura zavisi i od vrste kikirikija.
Što je kikiriki mekši, puter ćete lakše napraviti.
Nekada mi je kikiriki puter gušći, nekada ređi.
Sada je baš fin.
Pretpostavljam da gustina zavisi kako od vrste kikirikija, tako i od toga koliko je pečen kao i da li se melje mlak ili ohlađen.


Na fotografijama mu je tekstura krupnija nego uživo.
Ali baš je fin, kremast i gust.
Ukoliko želite da imate krupnije komadiće kikirikija, pred kraj mlevenja, dodajte još malo kikirikija.
On se neće pretvoriti u puter već će ostati krupnije iseckan.

Kako god da ga napravite, jednostavno ne možete pogrešiti.

Bitno je koju seckalicu koristite, ali ponovo napominjem da ne mora biti ne znam koliko jaka i skupa.
Za tahini je to bitnije.

Ranije sam koristila neku drugu seckalicu, ali u njoj nisam mogla da napravim nijedan puter bez dodavanja ulja.
To je baš seckalica, može sve da isecka, ali ne i da samelje.
U pitanju je seckalica marke Sencor od 300W.
Ukoliko imate nešto slično, vrlo je verovatno da ćete tokom pripreme morati da dodajete ulje.
A koje ulje?
Na vama je da odaberete - ono koje inače koristite, ono koje vam je dostupno.
Ni to ulje ne mora da bude skupo.

Kod nas je već duže vreme moda da se živi van svojih mogućnosti.
Mnogi "insistiraju" na takvom načinu životu, kao da živimo u najrazvijenijoj zemlji na svetu, a ne u Srbiji...
Te iste osobe, svesno ili nesvesno, izazivaju osećaj manje vrednosti kod drugih ljudi, pa je postalo sramotno koristiti jeftinije namirnice, jesti belo brašno, koristiti obično suncokretovo ulje...

Insistira se na korišćenju skupocenih namirnica.
Da, skuplja, organska, ekstra devičanska ulja jesu zdravija, ali ne može ih svako sebi priuštiti, a zbog toga ne treba da se oseća manje vrednim.
S obzirom da je preporučljivo jesti hranu koja je karakeristična za područje na kom živimo, onda bi u ovom slučaju to bili suncokretovo ulje i svinjska mast.

Zapravo, htela sam da vam kažem da u kikiriki puter možete da sipate najobičnije suncokretovo ulje i da možete da ga napravite i ukoliko nemate skupocenu seckalicu.


Ne znam da li sam odgovorila na sva vaša pitanja.
Ako se još nečega setim, dopuniću objavu.

No comments:

Post a Comment