Thursday, April 11, 2019

Eat Smart Challenge: 4. Ne bacaj - spremi jelo od ostataka


Verovatno ste više puta uhvatili sebe dok čistite frižider da nesvesno bacate i ono što treba i ono što ne treba.

Često čujem: "Ma šta će mi ovo kada ga ima malo"!

Upravo to malo može biti i više nego dovoljno.
Zrno, po zrno - pogača!

Od svih tih sastojka koji se nalaze u našim frižiderima, zamrzivačima i ormarima, možemo spremiti više nego sjajan obrok bez obzira da li je u pitanju slano ili slatko jelo.

Ovakva jela najčeće nazivam bućkurišima i često ih pravim.


Pretpostavljam da vam se dešava i da vam je frižider skoro prazan i da ne znate šta da spremite od recimo jednog sastojka.

Šta biste uradili kada biste u frižideru naišli na jedan usamljeni celer?!

Možda niste ljubitelj celera?

Ako ga niste pripremali na ovaj način, savetujem da probate.

Za danas biram pomfrit i čorbu od celera.

Kada je u pitanju celer, kod njega se ništa ne baca - koristi se kako koren tako i list.
Za čorbu koristim i koren i list, a za pomfrit samo koren.


Čorba od celera, sastojci:
malo ulja ili putera
1/2 većeg celera, isečenog na listiće ili kockice
začini po ukusu, so, biber, kim...
celerov list, sitno iseckan.
Priprema:
Na ulju propržite celer na višoj temperaturi uz neprekidno mešanje.
Kada celer delimično porumeni, pola izblendirajte uz dodavanje vode po potrebi, a pola ostavite.
Ozblendiran celer vratite u šerpu u kojoj se nalazi ostatak u kockicama, sipajte vodu (količinu odredite sami u zavisnosti od željene gustine), začinite po ukusu, dodajte list i prokuvajte nekoliko minuta.


Pomfrit od celera, sastojci:
1/2 celera
1 kašika ulja
prstohvat soli

Priprema:
Celer isecite na štapiće
Prelijte ga uljem i izmešajte.
Sipajte ga u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.
Rasporedite ga po plehu, treba da bude u jednom sloju.
Pecite ga 20-tak minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Tokom pečenja proveravajte kako se ne bi prepekao.

Prilikom služenja ga možete malo posoliti i posuti alevom paprikom.


I eto, celer je maksimalno iskorišćen bez obzira što ste možda imali u planu da ga bacite.

Mislite pametno, jedite pametno, živite pametno!

#4 Taste not waste – Love your leftovers

A što to ne baca Lepi Brka, pogledajte ovde.



No comments:

Post a Comment