U poslednje vreme sam više puta čula da mnogi ne znaju šta je sočivo i da ga nikada nisu jeli.
Ima više vrsta sočiva, a ja najčešće koristim zeleno.
Crveno malo ređe, uglavnom za čorbe.
Sočivo se brzo priprema.
Od njega možete napraviti razna jela.
Najčešće ga pripremam na sledeći način.
Sočivo, sastojci:
ulje po potrebi
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
1 kašičica aleve paprike
2 šargarepe, iseckane
komad celera, iseckan
1 čen belog luka, sitno iseckan
1/2 praziluka, iseckanog
300 g sočiva
1 kašika ovsenih pahuljica
2 lovorova lista
začini po ukusu: so, biber, mrvljena ljuta paprika, peršunov list...
Priprema:
Sočivo najčešće potopim nekoliko sati bez obzira što se ono brzo kuva.
Ako nemam vremena, držim ga u toploj vodi dok pripremam ostale sastojke.
Na vrelom ulju propržite crni luk, dodajte celer i šargarepu, pržite kratko, pa dodajte alevu papriku.
Potom dodajte sve ostale sastojke i sipajte oko 1 l vode.
Kuvajte na srednjoj temperaturi dok sočivo ne omekša.
Začinite po ukusu.
U zavisnosti od toga da li želite čorbu ili varivo, sipajte više ili manje vode.
Dok kuvate sočivo, možete sipati manje vode, pa je dodavati postepeno po potrebi.
I to je sve.
No comments:
Post a Comment