Rozen sa makom je još jedna varijacija na temu kolača sa rozen koricama.
Neko kaže da je se zna šta je rozen torta i da drugo ne priznaje.
A ja baš volim da eksperimentišem sa rozen koricama.
Kome se ne sviđa, jednostavno ne mora da jede.
Obožavam ove korice i često ih koristim.
Rozen sa makom, sastojci:
400 g mlevenog maka
350 g šećera
400 ml mleka
1 kašika vanilin šećera
200 g margarina/putera
200 g mlevenog keksa
1 pakovanje korica za rozen tortu (8 korica)
Glazura:
200 g bele čokolade
75 ml slatke pavlake
Rozen sa makom, priprema:
U šerpici sjedinite mak, mleko i šećer.
Kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja.
Sklonite sa ringle, pa dodajte margarin/puter i vanilin šećer.
Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Umešajte keks.
Fil podelite na 7 delova i toplim filom nafilujte korice.
(Stavljam po 4 pune kašike fila na svaku koricu.)
Upakujte kolač u kesu, stavite nešto teško preko (ja koristim malo deblju drvenu dasku za sečenje) i ostavite kolač u frižideru da prenoći.
Potom ga prelijte glazurom koju ćete napraviti tako što ćete na niskoj temperaturi istopiti belu čokoladu uz dodatak slatke pavlake.
Slatku pavlaku dodajte postepeno jer vam možda neće biti potrebna navedena količina.
Kolač isecite na komade željene veličine i pospite nemlevenim makom.
Nekada sečem kocke od oko 20 g, nekada manje (kocke ili štanglice).
Napomene:
Ukoliko vam je neophodna posna rozen sa makom, mrsne sastojke zamenite posnim.
Umesto bele čokolade možete koristiti crnu ili mlečnu, po izboru.
Meni se baš dopada kombinacija maka i bele čokolade.
Kada je mak u pitanju, bitno je da je čist mak, ne koristim mešavine koje sadrže šećer,, cimet i druge dodatke.
Količina šećera se može prilagoditi gorčini maka.
Moje mišljenje je da je svaka rozen torta, pa i rozen sa makom, lepša i ukusnija posle nekoliko dana.
Recept za rozen sa makom je našao inspiraciju u ovom receptu.
No comments:
Post a Comment