Sunday, September 24, 2017

Integralne kifle


Integralno pecivo možete napraviti na više načina ili kupiti.
Retko gde u prodaji se može naći baš ukusno i fino pecivo ovog tipa.
Naravno, bitno je da pekara bude usput.
Kada imam vremena mesim hleb, kada nemam, kupujem.
I sa hlebom mučim muku - u obližnjim marketima i pekarama ima hlebova koji su za moj ukus suvi, slamasti.
Zato vikend retko kada prođe bez mešenja.
Na isti način možete napraviti i hleb i kifle.
Razlika je u obliku.


Integralne kifle, sastojci:
250 g brašna tip 500
150 g integralnog brašna*
220 ml vode
10 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike ulja

Za završnicu:
1 jaje
100 g semenki suncokreta

*Možete koristiti integralno brašno po izboru ili kombinaciju, koristila sam ražano brašno.


Priprema:
Testo obično umesim uveče i ostavim ga da prenoći.
Kvasac rastvoriti u vodi, šećer takođe.
U posudu za mešenje sipati suve sastojke i sjediniti ih.
Dodati kvasac i ulje, pa umesiti testo.
Posudu dobor upakovati i ostaviti na sobnoj temperaturi do ujutru.
Radnu površinu namazati uljem, razviti krug, iseći na osam delova i uviti kifle.
Jaje umutiti.
Integralne kifle umakati u jaje, pa u semenke suncokreta.
Po želji, posuti morskom solju.
Ostaviti ih da odstoje oko sat vremena, pa peći 15-tak minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.


Napomene:
Testo treba da stoji, da se odmara što duže.
Podrazumeva se da testo ne morate mesiti uveče, možete u bilo koje doba dana.
Razvijte ga na ulju, kao što sam napisala jer će kifle biti mekše.

Osim suncokreta, možete koristiti još neke semenke.

Od ovog testa možete oblikovati i veknice.

A uz kiflice, ajvar, pinđur ili nešto treće.

Recept je ovde.


No comments:

Post a Comment