Tuesday, September 5, 2017

Džem i kompot od breskve


Džem i kompot od breskve ne morate praviti u istom danu.
Podrazumeva se da možete napraviti samo jedno ili drugo - ono što volite.
Džemove u suštini skoro da ne jedem (koristim ih za kolače), ali obožavam da ih pripremam.
Jedna divna baka na Cvetkovoj pijaci ima najlepše breskve.
Ukusne su, slatke, zrele, imaju divnu boju...
Jednostavno im se ne može odoleti.
Svake subote kod nje kupujem breskve i ponavljam da su njene breskve najlepše.
Možete birati između manjih, srednjih ili većih.
Za svačiji ukus po nešto.
Ne moram da naglašavam da najčeše biram one najmanje.
Ne zbog cene već zbog toga što m ita veličina najviše odgovara.
Kada ih ređam u tegle, neke sečem samo na pola neke na četiri dela.
Kada pravim kolače i stavljam polovine, proberem one najmanje kako bi svako parče imalo pola breskve.
Inače skoro uvek biram manje plodove bez obzira da li je u pitanju voće i povrće (osim višanja i trešanja).

Za kompot i džem od breskve potrebno je da kupite 5 kg breskvi ukoliko se odlučite na napravite 3 plus 3 tegle.


Džem od breskve, sastojci (za tri tegle od 720 ml):
breskve (3 kg očišćenih i isečenih na manje komade)
600 g šećera

Priprema:
Sjedinite breskve i šećer i ostavite ih da odstoje nekoliko sati, posebno ukoliko su breskve čvršće.
Kuvajte na višoj tempraturi dok džem ne provri, a potom smanjite na srednju ili nižu temperaturu i kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu.
Za ov količinu sam koristila šerpu od 5 l i kuvala sam oko 2 sata.
Pri kraju breskve delimično usitnim štapnim mikserom kako bih dobila teksturu i ukus koji volim.
Džem od breskve sipajte u sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima i stavite u dunst.

*Ukoliko potpuno usitnite breskve, napravite marmeladu, zimi je možete iskoristiti za sok.
Jednostavno, teglu marmelade rastvorite u cca 2 l vode i dodajte malo kiseline po izboru.


Kompot od breskve (za tri tegle od 720 ml), sastojci:
breskve po potrebi (cca 1,2 kg bez koštica)
6 kašika šećera
voda po potrebi

Priprema:
Breskve složite u tegle.
Ako su breskve veće, isecite ih na manje kriške kako bi ih stalo što više.
Količinu vode ćete odrediti tako što ćete tegle napuniti vodom i odliti u šerpu.
U vodu sipajte šećer i prokuvajte.
Prelijte breskve.
Zatvorite metalnim poklopcima. i pasterizujte.

Pasterizacija zimnice u kućnim uslovima izgleda ovako:
Šerpu (u koju stanu tri tegle) obložite krpama, poređajte tegle, sipajte vrelu vodu, poklopite šerpom iste (ili slične veličine) i prokuvajte.
Kada voda u teglama počne da struji, isključite ringlu.


Na isti način možete napraviti kompot od nekog drugog voća.

Ovog puta nisam kinđurila tegle jer nisam imala vremena.


1 comment:

  1. Ako vam treba dijetica posle ovako lepog obroka
    mozete smrsati na prirodan nacin: https://purekicksrbija.blogspot.com/

    ReplyDelete