Sunday, January 3, 2021

Breskvice

Breskvice su starinski kolač.

Verujem da ste svi čuli za njih ako ih niste probali.

Sastav je sličan vanilicama, a ukus ipak različit.

Sećam se, kada smo bile male, breskvice us bile obavezne za Božić i Novu godinu.

Starinski recept je sa mašću, a ovaj koji vam pišem sa uljem.

Breskvice, sastojci:

Prvi deo:

2 jajeta

150 g šećera

2 dl ulja

3 kašike mleka

3 kašike brašna

1 prašak za pecivo

Drugi deo:

1 kesica vanilin šećera

500 g mekog brašna

Ostalo:

1 dl ruma

7-8 kašika džema od kajsija

žuta i crvena jestiva boja  po potrebi ili arome jagode i kruške

kristal šećer po potrebi

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pcivo.

Umutite sve sastojke, prekrijte posudu i držite 2-3 sata u frižideru ili na hladnom mestu.

Potom dodajte vanilin šećer i brašno.

Brašno dodajte postepeno i mešajte varjačom (mikserom) dok je moguće, a potom umesite testo rukama.

Po potrebi dodajte još 1-2 kašike brašna dok mesite testo.

Testo treba da bude kompaktno i da se ne lepi, ali ne treba da bude jako čvrsto.

Pravite kuglice željene veličine, (moje su bile manje i od ove količine sam dobila 55 gotovih breskvica, tj 110 kuglica).

Kuglice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, ali ostavljajte dosta razmaka između kako se kuglice tokom pečenja ne bi spojile.

Pecite ih 7-8 minuta  u zagrejanoj rerni na 150 stepeni (ili u zavisnosti od jačine vaše rerne).

Mlake keksiće izdubite oštrim nožićem pažljivo kako se ne bi polomili.

U mrvice koje ste dobili nakon dubljenja, dodajte rum i džem i sve lepo sjedinite.

(U ovaj deo možete dodati kako prah ili još nešto drugo po izboru pored ruma i džema.)

Napunite poslastičarsku kesu bez nastavka i punite izdubljenje polovine, pa spajajte po dve.

U dve činijice sipajte po cca 1 dl mleka i po malo crvene i žute boje (ili arome).

Jednu stranu umačite u crvenu boju, drugu u žutu i uvaljate u kristal šećer.

Po želji, breskvice dekorišite listićima.


Napomene:

Da biste lakše oblikovali jednake kuglice, napravite rolnicu, secite na jednake komade i oblikujte kuglice.

Smesa za spajanje kuglice treba da bude srednje čvrsta, postepeno dodajte džem.

Sve zavisi i od toga koliko ste izdubili keksiće, ako ste ih dubili manje, biće vam potrebno manje džema i ruma.

U testo možete dodati i rendanu koricu limuna.




No comments:

Post a Comment