Breskvice su starinski kolač.
Verujem da ste svi čuli za njih ako ih niste probali.
Sastav je sličan vanilicama, a ukus ipak različit.
Sećam se, kada smo bile male, breskvice us bile obavezne za Božić i Novu godinu.
Starinski recept je sa mašću, a ovaj koji vam pišem sa uljem.
Breskvice, sastojci:
Prvi deo:
2 jajeta
150 g šećera
2 dl ulja
3 kašike mleka
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Drugi deo:
1 kesica vanilin šećera
500 g mekog brašna
Ostalo:
1 dl ruma
7-8 kašika džema od kajsija
žuta i crvena jestiva boja po potrebi ili arome jagode i kruške
kristal šećer po potrebi
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pcivo.
Umutite sve sastojke, prekrijte posudu i držite 2-3 sata u frižideru ili na hladnom mestu.
Potom dodajte vanilin šećer i brašno.
Brašno dodajte postepeno i mešajte varjačom (mikserom) dok je moguće, a potom umesite testo rukama.
Po potrebi dodajte još 1-2 kašike brašna dok mesite testo.
Testo treba da bude kompaktno i da se ne lepi, ali ne treba da bude jako čvrsto.
Pravite kuglice željene veličine, (moje su bile manje i od ove količine sam dobila 55 gotovih breskvica, tj 110 kuglica).
Kuglice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, ali ostavljajte dosta razmaka između kako se kuglice tokom pečenja ne bi spojile.
Pecite ih 7-8 minuta u zagrejanoj rerni na 150 stepeni (ili u zavisnosti od jačine vaše rerne).
Mlake keksiće izdubite oštrim nožićem pažljivo kako se ne bi polomili.
U mrvice koje ste dobili nakon dubljenja, dodajte rum i džem i sve lepo sjedinite.
(U ovaj deo možete dodati kako prah ili još nešto drugo po izboru pored ruma i džema.)
Napunite poslastičarsku kesu bez nastavka i punite izdubljenje polovine, pa spajajte po dve.
U dve činijice sipajte po cca 1 dl mleka i po malo crvene i žute boje (ili arome).
Jednu stranu umačite u crvenu boju, drugu u žutu i uvaljate u kristal šećer.
Po želji, breskvice dekorišite listićima.
Napomene:
Da biste lakše oblikovali jednake kuglice, napravite rolnicu, secite na jednake komade i oblikujte kuglice.
Smesa za spajanje kuglice treba da bude srednje čvrsta, postepeno dodajte džem.
Sve zavisi i od toga koliko ste izdubili keksiće, ako ste ih dubili manje, biće vam potrebno manje džema i ruma.
U testo možete dodati i rendanu koricu limuna.
No comments:
Post a Comment